Pagetov karcinom bradavice

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Wikitext.svg Ovom članku ili dijelu članka nedostaju interni linkovi.
Nakon dodavanja internih linkova uklonite ovaj šablon.
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Pagetov karcinom bradavice (Paget carcinoma mamillae) je poseban oblik karcinoma dojke porijeklom od duktalnog epitela, koji se širi duž izvodnog kanala na površinu dojke, te infiltrira bradavicu i areolu dojke. Javlja se kod starijih žena poslije 60. godine.

Makroskopski izgled[uredi | uredi izvor]

To je palpabilni tumor smješten neposredno ispod bradavice koji nije jasno formiran. Veličine je do 3 cm. Bradavica je ekcematozna i deformisana tako da je uvučena. Koža u okolini je neravna, ispucala, crvena i vlažna.

Često se tumor sekundarno inficira i zagnoji.

Mikroskopski izgled[uredi | uredi izvor]

Mikroskopski se vidi intraduktalni karcinom dojke u izvodnom kanalu sa dosta patoloških mitoza. Tumor se širi duž epiderma na areolu i bradavicu. Osim duktalnog karcinoma, karakteristika su mu i Pagetove ćelije prisutne u epidermu bradavice. Vide se kao velike, nepravilne ćelije s hiperhromatičnim jedrima oko kojih se vidi svijetli okrugli halo građen od mukopolisaharida.

Pagetov karcinom bradavice ima povoljnu prognozu jer, osim lokalnog oštećenja kanala, bradavice i areole, ne daje limfogene i hematogene metastaze.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Erste hilfe.svg Molimo Vas, obratite pažnju na važno upozorenje u vezi s temama o zdravlju (medicini).