Paradoks berberina

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Paradoks berberina je paradoks koji se odnosi na matematičku logiku i teoriju skupova. Paradoks gleda jedno selo u kojem postoji berberin koji brije u selu sve ljude koji se ne briju sami, i nikoga više. Takvo selo ne može postojati jer se postavlja sljedeće pitanje:

  • Ko onda brije berberina?

Ako se brije sam, onda se ne brije, ali ako se ne brije sam, onda se brije. Paradoks zapravo samo predstavlja dokaz da nema takvog berberina, ili drugim riječima, da je uslov nekonsistentan.

Ovaj paradoks je formulisao britanski filozof Bertrand Russell (1901. godine) i to je najpoznatiji od paradoksa u osnovama teorije skupova. Neke klase imaju same sebe kao članove: klasa svih apstraktnih objekata je,na primjer, apstraktni objekat. Kada razmotrimo klasu svih klasa koje nemaju sebe kao članove dolazimo do pitanja: Da li je ta klasa svoj član? Ako jeste, onda nije, a ako nije, onda jeste.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]