Paradoks djeda

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Paradoks djeda je paradoks putovanja kroz vrijeme, kojeg je vjerovatno prvi predstavio pisac naučne fantastike René Barjavel u svojoj knjizi Le voyageur imprudent (1943.). Zamislite da putujete u prošlost i ubijate svog biološkog djeda prije nego što je upoznao vašu nenu (baku, nanu). Onda nikada ne bi bili začeti, pa prema tome ne biste ni mogli putovati u prošlost. U tom slučaju, vaš bi djed još bio živ i vi bi bili začeti, dozvoljavajući vam da odete natrag u vrijeme i ubijete vašeg djeda i sve tako.

Ekvivalent ovom paradoksu je filozofski paradoks još znan i kao autočedomorstvo - odnosno putovanje u prošlost i ubijanje sebe kao bebe.

Paradoks djeda je korišten da bi se dokazivalo da je putovanje kroz vrijeme nemoguće. Međutim, i rješenja su također unaprijeđena (postojanje paralelnih univerzuma, čestice imaju svoju sopstvenu historiju i nepostojanje sudbine, postojanje sudbine i nemogućnost ubijanja djeda).

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]