Paradoks svemoći

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Paradoks svemoći je problem koji govori da svemoguće biće ne može postojati radi određenih argumenata. Svemoguće biće je biće koje može uraditi sve. Uzimajući u obzir da postoji takvo biće, neko može postaviti sljedeće pitanje: "Da li svemoguće biće može stvoriti kamen toliko težak da ga ni ono ne može podići? Ako ga može stvoriti, onda postoji stvar koju ne može uraditi: podići kamen. Ako ga ne može stvoriti, onda postoji jedna stvar koju ne može napraviti: stvoriti takav kamen. U svakom slučaju, postoji stvar koje svemoguće biće ne može napraviti, što kontradiktira pretpostavku da je to biće svemoguće. To je paradoks." Kontekstualno ovaj paradoks je sličan paradoksu nezaustavljive sile i paradoksu djeda.

Rješenje paradoksa (ili u pomoć argumentu svemoći)[uredi | uredi izvor]

Standardno rješenje je da božija svemoć nije tolika da čini ono što je logički nemoguće, i ukazuje na to da je za Njega, za razliku od nas, logički nemoguće da postoji takav kamen. Također, može se govoriti i o tome da zajedno sa svemoći dolazi i sveznanje. Ako je Bog znao da će morati dići kamen u budućnosti, zašto bi stvorio takav kamen?

Također, mogli bismo debatovati u smislu da pošto mi ne možemo posmatrati Boga, Bog bi mogao da stvori kamen koji on ne može podići i podići ga u isto vrijeme, i na takav način riješiti paradoks i sačuvati svoju svemoć (na malo spletkaroški način).

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]