Ateistička opklada

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Ateistička opklada je ateistički odgovor na Pascalovu opkladu te se tiče postojanja Boga. Formulirao ju je filozof Michael Martin, te ju je objavio u svojoj knjizi iz 1990. godine "Atheism: A Philosophical Justification", odnosno "Ateizam: Filozofsko obrazloženje".

Jedna varijanta opklade ukazuje na to da, pošto dobro i brižno božanstvo nagrađuje dobra djela, osobe bi trebale živjeti dobar život bez religije, te da i ako Bog ne postoji dobra djela bi i dalje bila cijenjena.[1][2] Još jedna varijacija predlaže da će Bog nagraditi iskrene nevjernike umjesto neiskrenih vjernika.

Objašnjenje[uredi | uredi izvor]

Opklada predlaže da, kada bi se proučile mogućnosti o tome kako živjeti život, moglo bi se doći do jednog od sljedećih ishoda:[1][3][4]

 • Možeš živjeti život u dobroti i vjerovati u Boga, a dobar Bog postoji; u tom slučaju ideš u Raj te je tvoj dobitak beskonačan.
 • Možeš živjeti život u dobroti a nevjerovati u Boga, a dobar Bog postoji; u tom slučaju ideš u Raj te je tvoj dobitak beskonačan.
 • Možeš živjeti život u dobroti i vjerovati u Boga, a dobar Bog ne postoji; u tom slučaju činiš svijet boljim mada je tvoj dobitak ograničen.
 • Možeš živjeti život u dobroti i nevjerovati u Boga, a dobar Bog ne postoji; u tom slučaju činiš svijet boljim mada je tvoj dobitak ograničen.
 • Možeš živjeti zao život i vjerovati u Boga, a dobar Bog postoji; u tom slučaju ideš u Pakao te je tvoj gubitak beskonačan.
 • Možeš živjeti zao život i nevjerovati u Boga, a dobar Bog ne postoji; u tom slučaju ideš u Pakao te je tvoj gubitak beskonačan.
 • Možeš živjeti zao život i vjerovati u Boga, a dobar Bog ne postoji; u tom slučaju činiš svijet gorim mada je tvoj gubitak ograničen.
 • Možeš živjeti zao život i nevjerovati u Boga, a dobar Bog ne postoji; u tom slučaju činiš svijet gorim mada je tvoj gubitak ograničen.

Sljedeća tabela prikazuje vrijednosti svih mogućih varijanti:

Dobar Bog postoji
Vjerovanje u Boga (B) Nevjerovanje u Boga (¬B)
Dobar život (L) +∞ (Raj) +∞ (Raj)
Zao život (¬L) -∞ (Pakao) -∞ (Pakao)
Dobar Bog ne postoji
Vjerovanje u Boga (B) Nevjerovanje u Boga (¬B)
Dobar život (L) +X (činiš svijet boljim) +X (činiš svijet boljim)
Zao život (¬L) -X (činiš svijet lošijim) -X (činiš svijet lošijim)

Sudeći po ovim vrijednostima, Martin smatra da je očigledno bolje živjeti u dobroti bez obzira da li bilo koja osoba vjeruje u Boga.

Argumenti protiv opklade[uredi | uredi izvor]

Pascalova opklada je zasnovana na biblijskom principu spasenja pomoću vjerovanja. Ishodi su samim time zasnovani na vjeri, kako je to prikazano na tabeli ispod:

Bog postoji (G) Bog ne postoji (¬G)
Vjerovanje (B) +∞ (beskonačan dobitak) −1 (ograničen gubitak)
Nevjerovanje (¬B) −∞ (beskonačan gubitak) +1 (ograničen dobitak)

Ateistička opklada se zasniva na vjerovanju da će dobar Bog nagraditi nevjernike ako žive život u dobroti. Pretpostavka je da ako osoba živi život u dobroti i ako postoji dobar Bog, doći će do +∞ (beskonačan dobitak) ishoda.

Pascal je ignorirao mogućnost da može postojati Bog koji nagrađuje nevjernike koji su živjeli u dobroti sa +∞ (beskonačan dobitak) ishodom, dok ateistička opklada ignorira mogućnost da postoji Bog koji ne nagrađuje nevjernike iako su živjeli život u dobroti.

Pascalova opklada pretpostavlja da ako osoba živi život u dobroti a ne vjeruje u Boga, a da Bog postoji, da će završiti sa -∞ (beskonačan gubitak) ishodom. Samim time, ateistička opklada ne odgovara na Pascalovu jer smatra da je Bog u potpunosti drugačiji od Pascalovog.

Alternativna varijanta opklade[uredi | uredi izvor]

Živi život u dobroti. Ako ima božanstava i pravedni su, neće ih biti briga koliko si im bio odan, već će te dočekati zavisno od vrlina po kojim si živio. Ako ima božanstava a nepravedna su, ne bi im se trebao klanjati. Ako nema božanstava, neće te više biti, ali će tvoja dobra djela ostati u sjećanju tvojih najbližih.

Ovaj citat se najčešće pogrešno prisvaja Marku Aureliju.[5] Tačan izvor nije pronađen.

Malo drugačiji, i znatno manje formalnija varijanta opklade (prikazana iznad) se javila na raznim internetskim blogovima[6] te se najčešće pogrešno prisvaja Marku Aureliju.[7] Razlikuje se u tome što se bavi mogućnošću da mogu postojati nepravedna božanstva u vidu služenja. Također pretvara pitanje u politeističko zato što se koristi termin "božanstva" umjesto "Bog". Treba također ukazati da se postavljaju dva zaključka bez preispitivanja: da će se dobar život pamtiti i da se dobar život jednostavno ne završava.

Važno je spomenuti da se obe varijante ne bave konceptom da je bogosluženje sastavni i posljedični čin vjerovanja u božanstva. Ovo je pogotovo učigledno u Pascalovoj opkladi gdje se navodi da je samo vjerovanje u Boga dovoljno za beskonačan dobitak (spasenje kroz vjeru),[8] te ignorira mogućnost u postojanje Boga za koga je nedovoljna sama vjera, već zahtjeva neku vrstu bogosluženja u vidu obreda ili sličnih radnji kako bi se izbjegla kazna u nekom smislu (ova se pretpostavka može lako naći u većini "većih" religija poput rimokatoličanstva, hinduizma, islama i drugih).

Na kraju svega, sve tri opklade ignoriraju još jednu mogućnost: ako neka osoba vjeruje u postojanje Boga, te se većina religija sastoji od raznih bogosluženja na koje se troši vrijeme, energija i resursi umjesto na druge vrste rada, a taj Bog ne postoji ili taj Bog ne podržava metode na kojima se vršilo bogosluženje, onda nije došlo do poboljšanja svijeta, nego do značajnog traćenja vremena, resursa i energije.

Reference[uredi | uredi izvor]

 1. ^ a b Martin, Michael (1990). Atheism: A Philosophical Justification. Temple University Press. str. 232–238.
 2. ^ Alvin F Berry. So What If...the God of the Bible Exists...Does It Really Matter at the End ... Dog Ear Publishing. str. 10. ISBN 9781457500206. Pristupljeno 18. 5. 2015.
 3. ^ "The Atheists Wager". Pristupljeno 18. 5. 2015.
 4. ^ Pascal's Wager as an Argument for Not Believing in God. Pristupljeno 18. 5. 2015.
 5. ^ "Egrerores". egregores.blogspot.com. Pristupljeno 20. 7. 2015.
 6. ^ KJ. "Undeniably Atheist". undeniably-atheist.blogspot.com. Pristupljeno 20. 7. 2015.
 7. ^ "The Internet Classics Archive - The Meditations by Marcus Aurelius". mit.edu. Pristupljeno 20. 7. 2015.
 8. ^ "James 2:24". Bible Gateway. Pristupljeno 20. 7. 2015.