Paralelno renderiranje

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Paralelno renderiranje (ili distribuirano renderiranje) je metoda korištena da poboljša osobine programa za proizvodnju računarske grafike. Produkcija računarske grafike, i kod nas popularno nazvana "renderiranje", zahtijeva ogromne računarske resurse za veoma složene objekte kao što su medicinske vizualizacije, generisanje terena i neke CAD aplikacije. Tradicionalne metode kao što su "ray tracing", 3D teksture itd, su izuzetno spore na jednostavnim mašinama. Šta više, programi virtualne realnosti i vizualne simulacije, koji daju prikaz istovremeno na više displeja su aplikacije kojima je potrebno paralelno renderiranje.

Paralelno renderiranje dijeli posao koji treba uraditi i procesira ga paralelno. Koristi se klaster računara da se zadatak podijeli i pošalje na svaki pojedinačni računar i da se taj dio zadatka obrađuje istovremeno na svima. To je paralelno renderiranje.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]