Paramecijum

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Šablon:TaksokvirVodič za izradu taksokvira
Paramecijum (papučica)
Paramecium aurelia
Paramecium aurelia
Sistematika
Carstvo Protista
Koljeno Ciliophora
Razred Oligohymenophorea
Red Peniculida
Porodica Parameciidae
Rod Paramecium
Vrsta Müller, 1773

Paramecijum (lat.: Paramecium) je jedan od najpoznatijih rodova trepljara. Zbog svog oblika dobio je i naziv "papučica". Paramecijum je otkrio 1675. godine Antoni van Leeuwenhoek pod svojim jednostavnim mikroskopom.

Papučica je obavijena opnom koja se zove pelikula. Na pelikuli su brojne treplje kojima se papučica pokreće i uzima hranu. Pojedine treplje mogu biti malo jače i nepokretne. Pretpostavlja se da su to osjetila za mehaničke i hemijske nadražaje. Disanje se vrši cijelom površinom tijela. Ima dvije kontraktilne vakuole (služe za izbacivanje viška vode) i dva jedra - veliko i malo. Ona se razlikuju i po veličini, i po obliku.

Na pelikuli se vidi udubljenje koje nazivamo usno predvorje (vestibulum) koje završava citostom pomoću kojeg papučica prima hranljive materije. Čelijsko ždrijelo - citofarink se nastavlja na citostom i na njegovom se kraju stvaraju hranljivi mjehurići. Oni se spajaju s lizosomima koji razgrađuju hranu, a neprobavljeni ostaci se izbacuju na određenom mjestu na pelikuli koje zovemo čni izmetni otvor ili citopig. Papučica, slično kao i amebe, diše difuzno preko površine tijela. Količinu vode u organizmu papučice reguli še pomoću para stežljivih mjehurića (kontraktilnih vakuola). Svi trepljari imaju barem dvia jedra: malo i veliko. Razmnožavaju se binarnom diobom.

Kada naiđu nepovoljni uslovi, paramecijum obrazuje cistu oko sebe. Dok je unutar ciste, on se ne hrani i ne razmnožava. Kada prođu nepovoljni uslovi, on se oslobađa ciste i nastavlja normalan život.

Video galerija[uredi | uredi izvor]