Paris-Saclay

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Paris-Saclay
HEC Paris
École polytechnique

Paris-Saclay je tehnološki i naučni park u blizini Saclaya u Île-de-Franceu. Uključuje istraživačke institucije, dva velika francuska univerziteta s visokoškolskim ustanovama (grandes écoles), kao i istraživačke centre privatnih kompanija. Godine 2013. Technology Review svrstao je Paris-Saclay među osam najboljih istraživačkih klastera u svijetu[1]. U 2014. činio je gotovo 15% francuskog naučnoistraživačkog kapaciteta.

Prva naselja datiraju iz 1950-ih, a područje je nekoliko puta proširivano tokom 1970-ih i 2000-ih. Trenutno je u toku nekoliko projekata razvoja kampusa, uključujući i premještanje nekih objekata.[2]

U ovom području sada su mnoge evropske visokotehnološke kompanije, kao i dva univerziteta, Paris-Saclay (CentraleSupélec, ENS Paris-Saclay,...) i Institut polytechnique de Paris (École polytechnique, Télécom ParisTech, HEC Paris,...). Na rang-listi ARWU 2020. Univerzitet Paris-Saclay rangiran je na 14. mjesto u svijetu za matematiku i deveto za fiziku (prvo u Evropi).[3]

Cilj je bio ojačati klaster kako bi se ustanovio međunarodni centar za nauku i tehnologiju koji bi mogao konkurirati drugim visokotehnološkim okruzima, poput Silicijske doline ili Cambridgea u Massachusettsu.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ One of the top 8 innovation clusters in the world - EPAPS
  2. ^ "Campus du plateau de Saclay – Définition et Explications" (jezik: francuski).CS1 održavanje: nepoznati jezik (link)
  3. ^ "L'Université Paris-Saclay, première en maths" (jezik: francuski).

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]