Park šuma Golubinjak

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
„Kraljica šume“ - divovska jela

Park-šuma Golubinjak se nalazi na udaljenosti 1 km od općinskog središta Lokava, blizu autoceste Rijeka-Zagreb u Gorskom kotaru, Hrvatska. Godine 1954. proglašen je zaštićenim područjem, kategorija park šuma.[1]

Prostire se na 51 hektara zaštićenog područja na nadmorskoj visini od 730-800 metara.[2] U šumi preovlađuju: bukva, jela i smreka na pretežno kraškom zemljištu. Najimpozantnije drvo „Kraljica šume“ je divovska jela starosti od preko 250 godina, visinom od preko 35m i širine u promjeru od 140 cm.

U šumi se nalaze i dvije pećine: Ledena i Golubinja pećina. Pored parka, sa druge strane auto-puta je pećina Lokvarka, jedna od najljepših hrvatskih pećina. Otkrivena je posve slučajno početkom 20. stoljeća prilikom iskopavanja kamena. Kroz četiri od šest dosad otkrivenih galerija može se spustiti do dubine od 75 metara, a do sada je ukupna poznata dubina veća od 270 metara. Gotovo kilometar uređenih staza i više od 300 stepenica vodi kroz galerije pune stalaktita i stalagmita. Najviše pažnje plijeni galerija nazvana Katedrala. To je ime dobila zbog svoga visokog stropa, te ogromnog sigastog stupa, koji je visok 16 metara, a izgleda kao da drži svod dvorane. Tokom kišnih perioda obiluje potocima i vodopadima.

Paklena vrata

Posebno zanimljiv je i jedan otvor u stijeni koji nosi ime „Paklena vrata“. Prolaz je širok 4 metra, a kameni zidovi debljine do 5 m. dosežu visinu do osam metara.[3]

Šuma je uređena većim brojem pješačkih staza u dužini 10,82 km.[4] Na monolitnoj stijeni je čak uređeno i alpinističko penjalište.

Kao izletište, Golubinjak se spominje još krajem 19. stoljeća. Na samom ulazu u park nalazi se ugostiteljski objekat i dječije igralište.[5]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Zaštićena područja u Hrvatskoj". Svjetska baza podataka zaštićenih područja - WDPA - www.protectedplanet.net. Pristupljeno 9. 10. 2021.
  2. ^ "Park-šuma Golubinjak, br. 81146". Svjetska baza podataka zaštićenih područja - WDPA - www.protectedplanet.net. Pristupljeno 9. 10. 2021.
  3. ^ Park šuma Golubinjak, Pješačke staze - underdreamskies.com, 5.3.2022
  4. ^ Park šuma Golubinjak - lokvarka.hr
  5. ^ Golubinjak - punkufer.dnevnik.hr