Pasta

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Pastas.jpg

Pasta ili tjestenina je grupni naziv za sve specijalitete od rezanog svježeg ili sušenog tijesta, spravljenog u osnovi od brašna, jaja, soli i vode. Jede se u cijelome svijetu, a pretpostavlja se da joj je kolijevka Italija ili pak Kina. U Bosni i Hercegovini se pogrešno koristi zbirna imenica makaroni u kolokvijalnom jeziku, mada je riječ o rezancima ili tjestenini svih mogućih formi i oblika. Pasta se izvorno jede kuhana u slanoj vodi, a na kraju kuhanja dodaje joj se prethodno pripremljeni umak, ili kako se to kod nas radi, umak se kuha sa tjesteninom, dok ne bude gotova. Tokom stoljeća je othranila čitave generacije ljudi uz Mediteran. Danas je globalno rasprostranjena i s velikim se užitkom jede u cijelome svijetu. Vrste tjestenine su npr.: špageti, makaroni, rezanci, pene ili olovke, supena tjestenina u obliku slova ili sitna u obliku riže, spužići, listovi za lasagne i mnogi drugi.


Foodlogo2.svg Nedovršeni članak Pasta koji govori o hrani treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.