Perućica

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Datum izmjene: 12 novembar 2017 u 21:37; autor: KWiki (razgovor | doprinosi) (Vraćene izmjene korisnika 92.36.197.234 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika Munjabot)
Perućica

Perućica je jedna od posljednjih očuvanih prašuma u Evropi. Nalazi se u okviru Nacionalnog parka Sutjeska, na području općine Foča, Bosna i Hercegovina.

Nakon što je 1952. godine donešen zakon o proglašenju područja Sutjeske nacionalnim parkom, iste godine Vlada NR Bosne i Hercegovine donijela odluku o izdvajanju Perućice (1.234 ha) iz redovnog šumarskog gospodarenja, kao šumarski objekat potreban naučnim istraživanjima i nastavi. Rješenjem Zemaljskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirodnih rijetkosti Bosne i Hercegovine 1954. godine područje Perućice uvećano je za 200 ha (1.434 ha) i stavljeno pod zaštitu države kao prirodni rezervat.

Prepuna je prekrasnih netaknutih prrodnih prizora, a jedan od njih je i Skakavac, vodopad koji se nalazi u srcu prašume visok preko 70 metara.

Ljudska ruka nikada nije imala utjecaj na ciklus rađanje-život-umiranje biljaka i životinja u ovoj prašumi. U njoj se nalazi veliki broj stabala starih oko 300 godina, a smatra se da je sama prašuma stara oko 20.000 godina. Ovdje se mogu pronaći stabla visoka preko 50 metara, a trenutno najviše izmjereno visoko je 57,4 metra. Do sad registrovano je preko 170 vrsta drveća i grmlja, te preko 1000 vrsta zeljastog bilja, od kojih su brojni endemi.

Prema tvrdnjama naučnika sa Univerziteta Yale, Peručica nudi jedinstvenu studiju o ulozi prašuma u globalnom ciklusu ugljika, što je čini savršenom prirodnom laboratorijom.

S obzirom da je šuma vrlo gusta, u nekim dijelovima čak i neprohodna, te zaštićena, posjeta je dozvoljena samo uz najavu i pratnju vodiča iz Nacionalnog parka Sutjeska.

Vanjski linkovi


Također pogledajte