Pervez Musharraf

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Pervez Mušaraf

Pervez Mušaraf (Urdu: پرويز مشرف); (New Delhi 11. augusta 1943 - Dubai 05. februar 2023) je penzionisani pakistanski general i političar. Bio je predsjednik Pakistana u periodu 2001. - 2008., kada izlazi iz politike, i odlazi u UK, u egzil.

Na vlast došao vojnim udarom 12. oktobra 1999. godine. Predsjednikom je proglašen 20. juna 2001. Smatra se saveznikom Sjedinjenih Država u borbi protiv terorizma.

3. novembra 2007. godine je proglasio vanredno stanje u Pakistanu što je dovelo do haotičnog stanja u zemlji. Pakistanski Vrhovni sud je odbio prihvatitu njegovu odluku, što je policiji dalo povoda da zauzme zgradu Vrhovnog suda.

Povratak iz egzila i suđenje[uredi | uredi izvor]

Penzionisani general Mušaraf vratio se u martu 2013. u Pakistan da bi učestvovao na opštim izborima 11. maja i da bi, kako je rekao, spasio zemlju od kolapsa, medjutim izborni dan provodi u kućnom pritvoru, u svojoj vili u Islamabadu [1] pod zaštitom od oko 300 policajaca, vojnika, specijalnih snaga zbog prijetnji koje je dobijao.[2] Antiteroristički sud u Ravalpindiju, gradu pored Islamabada, optužio ga je za ubistvo bivše pakistanske premijerke Benazir Buto,[1], slučaja sa hapšenjem sudija Vrhovnog suda.[3], i ubistva Akbara Bugtija, pobunjeničkog vođe u pokrajini Balučistan na jugozapadu zemlje. Buto je ubijena u atentatu u decembru 2007. godine u Ravalpindiju. Niko nije osuđen za njeno ubistvo, uprkos dugotrajnom sudskom postupku. U izvještaju Ujedinjneih nacija 2010. godine navedeno je da je smrt Benazir Buto mogla da bude spriječena i optužena je Mušarafova vlada da joj nije pružila adekvatnu zaštitu. Njen sin, Bilaval Buto Zardari, koji vodi Pakistansku narodnu partiju, optužio je Mušarafa za njeno ubistvo.[1] Pakistanski premijer Navaz Šarif tvrdi da je Mušaraf odgovoran za izdaju dok je bio na vlasti te da je dva puta prekršio ustav: kada je zbacio izabranu vladu 1999. i smijenio sudije Vrhovnog suda i uhapsio ih. Šarif je bio predsjednik pakistanske vlade kad ga je Mušaraf državnim udarom zbacio sa vlasti.[4]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c http://www.slobodnaevropa.org/content/news/24972328.html
  2. ^ http://www.slobodnaevropa.org/content/news/25131786.html
  3. ^ http://www.slobodnaevropa.org/content/news/24993849.html
  4. ^ http://www.slobodnaevropa.org/content/news/25026027.html


Nedovršeni članak Pervez Musharraf koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.