PfSense

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
pfSense
PfSense.PNG
Razvijatelj Chris Buechler, Scott Ullrich
Grupa OS-a BSD
Radno stanje U razvoju
Izvorni model Open source
Najnovija
stabilna verzija
1.2.3 / 10. decembar 2009
Podržane
platforme
i386
Vrsta kernela monolitni
Licenca BSD Perimeter LLC
Službena
web stranica
pfsense.org

pfSense je besplatna, open source distribucija FreeBSD-a prilagođene za upotrebu kao firewall i router. U nastojanju da bude moćna i fleksibilna firewall i rout platforma, uključuje dugu listu srodnih osobina i paketa sistema omogućujući daljnja proširenja bez dodavanja nadutih i potencijalnih sigurnosnih propusta u baznu distribuciju. pfSense je popularan projekt s više od 1 milion download-a od njegova nastanka, i oproban u brojnim instalacijama u rasponu od malih kućnih mreža za zaštitu računala i Xbox-a do velikih korporacija, univerziteta i drugih organizacija za zaštitu na hiljade mrežnih uređaja. Ovaj projekt je započeo u 2004 kao varijanta m0n0wall projekta, ali je radije usmjeren prema punopravnim PC instalacijama nego fokus u ugrađeni hardver kao kod m0n0wall-a. pfSense također nudi ugrađenu(embedded) sliku za Compact Flash bazirane instalacije, no to nije naš primarni fokus.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Video-display.svg Nedovršeni članak PfSense koji govori o računarstvu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.