PfSense

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
pfSense
PfSense.PNG
pfSense Screenshot Gallery
Izdavač / razvijatelj Chris Buechler, Scott Ullrich
Grupa OSa BSD
Izvorni model Open source
Zadnja stabilna verzija 1.2.3 / 10. decembar 2009
Podržane platforme i386
Tip kernela monolitni
Licenca BSD Perimeter LLC
Stanje U razvoju
Web stranica: pfsense.org

pfSense je besplatna, open source distribucija FreeBSD-a prilagođene za upotrebu kao firewall i router. U nastojanju da bude moćna i fleksibilna firewall i rout platforma, uključuje dugu listu srodnih osobina i paketa sistema omogućujući daljnja proširenja bez dodavanja nadutih i potencijalnih sigurnosnih propusta u baznu distribuciju. pfSense je popularan projekt s više od 1 milion download-a od njegova nastanka, i oproban u brojnim instalacijama u rasponu od malih kućnih mreža za zaštitu računala i Xbox-a do velikih korporacija, univerziteta i drugih organizacija za zaštitu na hiljade mrežnih uređaja. Ovaj projekt je započeo u 2004 kao varijanta m0n0wall projekta, ali je radije usmjeren prema punopravnim PC instalacijama nego fokus u ugrađeni hardver kao kod m0n0wall-a. pfSense također nudi ugrađenu(embedded) sliku za Compact Flash bazirane instalacije, no to nije naš primarni fokus.


Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Video-display.svg Nedovršeni članak PfSense koji govori o računarstvu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.