Pilsner

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Čaše pilsnera

Pilsner (također pilsener ili jednostavno pils) je tip svijetlog lager piva. Ime je dobilo po gradu Pilsen (Plzeň) u Bohemiji u današnjoj Češkoj, gdje se i spravlja još od 1842. (kada je prvi put natočeno).[1] Originalno pivo Pilsner Urquell se i danas tamo proizvodi. U Bosni i Hercegovini ovo se pivo proizvodi u Pivari Tuzla kao Tuzlanski pilsner.

Izvorno[uredi | uredi izvor]

Bürger Brauerei je angažovao bavarskog pivara Josefa Grolla (1813–1887) koji je koristio nove tehnike i koji je prezentovao prvi moderni pilsner 5. oktobra 1842. godine.

Godine 1859, "Pilsner pivo" je prepoznato kao brend u Privrednoj komori u Plzeňu. 1898. kreiran je 'Pilsner Urquell trade mark'. Domaći Tuzlanski pilsner je nastao davne 1884. godine i od tada se toči.

Moderni pilsneri[uredi | uredi izvor]

Čaša Krombacher pilsnera

Moderni pilsner ima svijetlu i jasnu boju od ugašene do zlatne žute sa izraženim ukusom hmelja. Češki pilsneri su poznati po blažem ukusu (dobar primjer je Pilsner Urquell i Staropramen), dok su ona rađena u njemačkom stilu više reska (posebno na sjeveru, npr. Jever). Posebni primjeri njemačkog pilsnera su: Aktienbrauerei Kaufbeuren Jubiläums Pils, Augustiner Pils, Beck's, Bitburger, Flensburger Pilsner, Fürstenberg, Henninger's Kaiser Pilsner, Holsten, König Pilsner, Königsbacher Pilsner, Kulmbacher, Radeberger, Schwelm's Schwelmer Pils, Veltins, Warsteiner, Würzburger Hofbräu, i Wernesgrüner. Pored ovoga, holandski pilsneri (Amstel, Grolsch, Heineken) i belgijski (Jupiler, Stella Artois) imaju čiste slatkaste okuse. Pilsneri se identifikuju po učešću u kategorijama kao što je "European-Style Pilsner" na Svjetskom pivarskom kupu (World Beer Cup) ili sličnim takmičenjima.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Jackson, Michael. "Prague: twinned with Burton-upon-Trent". The Beer Hunter. Pristupljeno 28. 4. 2011.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]