Pivara Tuzla

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Pivara Tuzla d.d.
Vrsta Dioničko (SASE: PITZRK1)
Industrija prehrambena
Osnovano 1884
Osnivač(i) Tasig und Kohn - Erste Dampf Brauerei
Sjedište Tuzla
Ključne osobe Fahrudin Salihović[1]
Proizvodi pivo, gazirani sokovi, mineralna voda, energetska pića
Prihod 23,58 miliona KM (2014)[2]
Neto dobit 1,6 miliona KM (2014)[2]
Vlasnik RK Invest Sarajevo 81,7%
Zaposleni 213 [3]
Veb-sajt http://www.pivaratuzla.ba

Pivara Tuzla d.d. je kompanija koja je osnovana 1884. godine sa sjedištem u Tuzli pod nazivom "Erste Dampf Brauerei" sa proizvodnim kapacitetom od 5.000 hl godišnje proizvodnje. Do Prvog svjetskog rata proizvodila je već oko 25.000 hl. Tokom Prvog svjetskog rata obustavljena je proizvodnja, pri čemu je prekid proizvodnje trajao oko 5 godina. Početkom Drugog svjetskog rata ponovo prekida sa radom sve do 1948. godine kada ponovo počinje proizvodnju. 1962. godine započinje ciklus kontinuirane rekonstrukcije pa je postignut kapacitet godišnje proizvodnje od oko 300.000 hl. Naredni ciklus rekonstrukcije za program proizvodnje od oko 500.000 hl Pivara Tuzla započinje 1990. godine. S obzirom na pad prodaje nakon posljednjeg rata a u odnosu na predratni nivo, Pivara Tuzla je bila prinuđena da traži druge proizvode. Time je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini osvojeni projekat odredio i nove pravce razvoja "dopunskog" programa. U tom smislu, 1996. godine instalirana je linija za punjenje sokova i mineralne vode u pet boce od 1,5 i 0,5 l, a 1997. godine instalira se linija za punjenje limenki od 0,33 i 0,5 l koja opslužuje proizvodnju piva kao i bezalkoholnih pića. Oblik flaše, kao i etiketa, Tuzlanskog pilsnera se promijenio krajem 2009. god. u cilju atraktivnijeg izgleda i privlačenja novih mušterija. Početkom 2010. godine počinje se sa proizvodnjom piva Erster po njemačkoj tehnologiji.

Pivara Tuzla

Brendovi[uredi | uredi izvor]

Brendovi Pivare Tuzla su:Tuzlanski pilsner, Erster pivo, Tuzlanski kiseljak, Panonska Ledena sokovi, Premium Radler, Laganes.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Oslobođenje
  2. ^ a b SASE Greška kod citiranja: Invalid <ref> tag; name "sase" defined multiple times with different content
  3. ^ Profil kompanije

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]