Pinball (igra)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Gornji ekran u Pinballu

Pinball arkadna igra[uredi | uredi izvor]

Pinball je arkadna videoigra kreirana od strane Nintendo Entertainment System (NES) 1985. godine, u kojoj je cilj skupljati poene pogađajući lopticom različite objekte, te spašavati princezu. Rađena je po uzoru na popularne fliper igrače mašine.

Gameplay[uredi | uredi izvor]

Ručicama sa lijeve i desne strane igrač udara lopticu usmjeravajući je ka različitim objektima što donosi poene. Ako u donjem ekranu igrač ubaci lopticu u rupu prelazi u bonus nivo. U bonus nivou igrač nosi platformu po kojoj poskakuje loptica koja udara u zidove iznad platforme i tako ih ruši. Kada se sruši dovoljno zidova, djevojka koja je zarobljena u njima skače i zadatak igrača je da podmetne platformu na koju djevojka treba doskočiti. Ako princeza ne doskoči na platformu gubi se loptica.

Donji ekran u Pinballu

Ostalo[uredi | uredi izvor]

Pinbal je kreiran za NES 1987. godine. Razvijen od strane Nintenda sadržavao je dvo-ekransku fliper tablu i bonus nivo u kome Mario spašava djevojku. Igru su mogla igrati dva igrača naizmjenično. U slučaju određenog broja bodova dobijao bi se dodatni život. Pinball je doživio reizdanje u obliku E-Reader Card igre, kao i u obliku Hit Animal Crossing na Gamecube.