Pinocitoza

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Pinocitoza dolazi od grčih riječi pinein što znači piti i kytos, ćelija. Termin je uveden 1931. godine da bi označio unošenje vode i u vodi otopljenih materija u ćeliju.

Proces pinocitoze[uredi | uredi izvor]

Proces pinocitoze započinje nastajanjem tzv. obložne udubine na ograničenom dijelu ćelijske membrane. Najprije se uoči zadebljanje ćelijske membrane sa četkastim izgledom, čije dlačice strše prema citosolu. Na tome se mjestu formira pupoljak, koji raste i na kraju se otkine od membrane, čime dospijeva u citosol. Nastali mjehurić je ispunjen malom količinom ekstracelularne tečnosti., a obložen je četkastom oblogom. Ova faza traje vrlo kratko, oko 1 minute. Nako toga, ojehurić gubi svoju četkastu oblogu, spaja se sa endozomom i predaje mu svoj sadržaj u procesu koji liči na egzocitozu. Sadržaj lumena prvobitne vezikule se izlijeva u lumen endozoma, a granična membrana vezikule ulazi u sastav granične membrane endozoma.