Pipili

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Pipil predstavljaju labavu konfederaciju domorodačkih naroda (Izalco, Nonualco, Mazuaha i Cuzcatleco) koji govore Nawat (astečki jezik) te koji su poznati po prahistorijskim migracijama. Danas žive uglavnom u El Salvadoru, u distriktu Sonsonate. Imena mjesta povezana s Pipilima se također mogu pronaći u Nawatu. Mitologija naroda Pipil, iako ima veze s Toltecima/Astecima, daleko je bliskija mitologiji susjednog naroda Maja.

Pipili su na području današnjeg Salvadora stvorili vlastitu civilizaciju, odnosno gradove koji i dan-danas postoje pod nazivima Sonsonate i Ahauchapan. Pružali su žestoki otpor španskim konkvistadorima i pokoreni su tek 1528. godine.

Danas većina stanovnika El Salvadora vuče porijeklo od Pipila, ali punokrvnih pripadnika plemena ima vrlo malo te žive na visoravnima blizu granice s Gvatemalom. Slično kao i drugi salvadorski Indijanci, teško su stradali za vrijeme La Matanze. Danas ih ima preko 200,000, ali jezik im je gotovo izumro.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]