Podprostor (Star Trek)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

U fiktivnom Star Trek univerzumu, podprostor je osobina prostor-vremena koja olakšava putovanje brže od svjetlosti, u obliku međuzvjezdanih putovanja ili prijenosa informacija.[1] Podprostor podliježe drugačijim zakonima fizike. Pojam podprostora je usvojen i korišten u serijalima Stargate Atlantis i Descent: Freespace, kao i u video igrama Halo.

U većini Star Trek serijala, podprostorne komunikacije predstavljaju momentalno uspostavljanje kontakta sa ljudima i mjestima koji su udaljeni više svjetlosnih godina. Fizika Star Treka opisuje beskonačnu brzinu (izraženu kao Warp 10) kao nemoguću; kao takva, čak i podprostornim komunikacijama, koje normalno putuju brzinama preko Warp 9,9, treba nekoliko sati ili sedmica kako bi stigli do cilja, te su takve komunikacije ograničene prethodno uspostavljenim podprostornim kanalima. Međutim, kada se veza uspostavi, komunikacija između dvije tačke postane momentalna.

U Star Trek - The Next Generation epizodi "Schisms", otkriveni su oblici života, koji žive u dubokim nivoima podprostora. Glavni inženjer Geordi LaForge opisuje podprostor kao "ogromno saće sa beskonačno mnogo ćelija."

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "StarTrek.com Official StarTrek Website, Subspace Radio Article". Pristupljeno 2007-10-22.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]