Idi na sadržaj

Stargate Atlantis

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Stargate Atlantis

Stargate Atlantis (često skraćeno nazivana SGA) je američko-kanadska naučno fantastična televizijska serija, koja je dio Stargate franšize u vlasništvu MGM. Autori su dugogodišnji SG-1 producenti Brad Wright i Robert C. Cooper. Ona je logički nastavak serije Stargate SG-1. Snimana je i producirana u Kanadi. Prve tri sezone Stargate Atlantisa emitirani su i na Sci-Fi kanalu i na Movie Networku, dok su zadnje dvije sezone emitirane isključivo na Sci-Fi kanalu.

Stargate Atlantis prati avanture ljudske ekspedicije u izgubljeni grad Atlantis u Pegaz galaksiji. U novoj galaksiji pojavljuju se i nove kulture i novi neprijatelji kao što su: Wraithi, Geniiji, a kasnije Asurani.

Stargate Atlantis premijerno je prikazan na Sci-Fi kanalu 16. jula 2004 kao "Rising", dvodjelna epizoda u stilu filma sa zvijezdama Stargate SG-1 kao gostima Richard Dean Andersonom i Michael Shanksom, a posljednja epizoda emitirana je 9. januara 2009 Serija je ocjenjena kao veoma uspješna, i bila je počašćena mnogim nagradama, a dosegla je veliku popularnost posebno u Evropi i Australiji.

Nakon otkazivanja Stargate Atlantisa njegovi kreatori su počeli raditi na već ranije koncipiranom Stargate Universe za koji je mreža odobrila veći budžet, ali sa zahtjevom da sadržava manje mitologije, a da se moraju više usredotočiti na razvoj karaktera u seriji.

Glavni likovi[uredi | uredi izvor]

Fabula[uredi | uredi izvor]

U zadnjoj epizodi sedme sezone serije Stargate SG-1[1] glavni junaci pronalaze bazu na Antarktici, za koju se ispostavlja da je sagrađena od strane rase po imenu Drevni. Stargate komanda šalje stručnjake da detaljnije istraže tu bazu, a ubrzo nakon toga dr.Daniel Jackson pronalazi grad po imenu Atlantis - posljednje uporište Drevnih prije njihove seobe na Zemlju.

Sezona 1 2004–2005
Ekspedicija na Atlantis pod vodstvom Dr. Weir dolazi na grad Drevnih i ubrzo se nalaze u situaciji da su prisiljeni da traže izlaz iz krize uzrokovane hroničnim nedostatkom energije, te zalihama hrane koje zbog nemogućnosti pozivanja Zemlje ne mogu obezbjediti. Tako upoznaju Athosijance, a skupa sa njima i nove moćne neprijatelje Wraithe, koje bude iz dugogodišnje hibernacije. Major Sheppard sastavlja tim koji se sastoji od njega, Dr. McKaya, poručnika Forda i Athosijanke Teyle. Također početkom sezone stvaraju sebi nove neprijatelje Geniije, militarističku civilizaciju sa tehnologijom iz 50-tih godina prošlog vijeka. Pred kraj sezone, pod napadom Wraitha, spremaju se na evakuaciju sa Atlantisa, ali im u zadnji momenat stiže pomoć sa zemlje. Sezona se ipak završava opsadom Atlantisa, ne prikazujući konačan ishod.
Sezona 2 2005–2006
Nakon uspješne izvedene prevare kojom su obmanuli Wraithe da je Atlantis uništen, stanovnici Atlantisa uspijevaju uspostaviti kontakt sa Zemljom zahvaljujući ZPM modulu koji su dobili sa Dedalusa. Iz ekipe odlazi poručnik Ford, kojeg mijenja bivši trkač Ronon Dex. Centralna radnja ove sezone se bazira na Dr. Beckettovom retrovirusu, koji bi trebao biti u mogućnosti preokrenuti Wraithe u ljude. Nekoliko probnih pokušaja korištenja retrovirusa propada, uz, uglavnom, neželjene rezultate. Zahvaljujući ovome, ekipa Atlantisa dobija još jednog velikog neprijatelja, Michaela, na kojem je propao eksperiment sa retrovirusom. Sezona se završava tako što Wraithi kreću u napad na Zemlju.
Sezona 3 2006–2007
Treća sezona nastavlja se gdje je druga završila. Nakon što uspiju spriječiti dolazak Wraitha na Zemlju uz pomoć transformiranog Wraitha po imenu Michael, posada Stargate Atlantisa se suočava sa novim neprijateljem: Asuranima, samoreplicirajućim nanobotima koji su veoma slični Replikatorima. Situacija se dodatno zakomplicira kada eksperiment iscrpi svu energiju iz njihovog ZPMa ostavljajući ih bez energije za održavanje gradskih štitova. U posljednoj epizodi sezone, pukovnik Abraham Ellis, zapovjednik novog zemaljskog broda Apollo, dolazi u Atlantis da bi napao Asurane unatoč Elishabetinim sumnjama. Naime, asuranski Replikatori grade armadu brodova za napad na Zemlju pa Ellis treba lansirati masivan preemptivni nuklearni napad protiv njih.
Sezona 4 2006 - 2007

Epizode[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Epizoda: Izgubljeni grad | Scenario epizode Izgubljeni grad Arhivirano 21. 4. 2007. na Wayback Machine (en)