Daniel Jackson

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Daniel Jackson

Danijel Jackson je fiktivni lik iz naučno fantastičnog filma Stargate[1] i serije iz iste franšize Stargate SG-1. Također je gostujući lik i u prvoj epizodi spin offa Stargate Atlantis. U serijama Stargate SG-1 i Stargate Atlantis glumi ga Michael Shanks, a u filmu dr.Danijela Jacksona glumi James Spader. Doktor Danijel Jackson je arheološki stručnjak i lingvist u SG-1 timu. Govori 27 jezika.[2] Odgovoran je za probijanje šifre za prvo putovanje kroz zvjezdana vrata.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođen je 08. jula 1965 godine.[3] Njegovi roditelji, Clare i Melburn su stradali kada je Danielu bilo osam godina u Umjetničkom muzeju Manhattana Kada je nesretnim slučajem na njih pala kamena ploča. [4] Daniel je bio poslan usvojiteljima jer ga je njegov djed, Nicholas Ballard napustio poslije sahrane.

Stargate[uredi | uredi izvor]

Njegovo prvo pojavljivanje u filmu je bilo na arheološkom seminaru gdje je iznio svoju teoriju o tome da su piramide mnogo starije nego što se misli. Teorija nije imala dobar odjek među njegovim kolegama, ali žena po imenu Catherine Langford mu ponudi posao. Za nju, on je koristeći svoje znanje drevnog egipatskog jezika otvorio uređaj koji se zove zvjezdana vrata. Prošavši korz njih danijel dospjeva na planetu Abydos gdje upoznaje i zaljubljuje se u djevojku po imenu Sha'uri (u seriji Stargate SG- ona se zove Sha're) kojom se kasnije oženi. Vjerujući da je Danijel glasnik ili predstavnik Sistemskog lorda Ra abidonijanske stariješine mu poklanjaju Sha'uri da mu bude žena. Unatoč tome što ju je držao za veomaprivlačnu Danijel je odbija vjerujući da su je prislili na to da bude sa njim. Ona pomaže da se organizuje pobuna protiv Ra kada je on zarobio Danijela. Nakon pobjede nad Ra, danijel odlučuje da ostane na Abydosu jer je konačno pronašao porodicu. Pukovnik Jack O'Neill mu u tome pomogne napisavši u izvještaju da je Danijel poginuo.

Stargate SG-1[uredi | uredi izvor]

Prvo pojavljivanje u seriji Stargate SG-1 je bilo godinu dana nakon njegove odluke o ostanku na Abydosu. Jack O'Neill se vraća na planetu sa novim timom. Danijel saopštava svoja otkrića vezano za zvjezdana vrata, odnosno da su ona sistem koji povezuje planete u galaksiji Mliječni put omogućavajući na taj način intergalaktičko putovanje.


Sha're biva zarobljena od strane Apophisovih Jaffa i odvedena na Chulak da bi postala domaćin Apophisovoj ženi, goa'uldskoj kraljici Amonet. Jackson se pridružio SG-1 timu u traganju za svojom ženom te je zbog toga ostao u SG-1 timu.

Sha're ostaje trudna sa Apophisom i rađa zabranjeno dijete Hersesis, koje posjeduje svo Goa'uldsko znanje. Uz pomoć Kasufa, Sha'reinog oca on sakriva dijete od Goa'ulda koji ga žele ubiti. Međutim kasnije Daniel prima poruku od Kasufa da se Amonet vratila i uzela za taoce nekoliko stanovnika, ali dijete je spašeno tako da je poslano na planetu Kheb. Prije nego će umrijeti Sha're ostavlja u zavještanje Danijelu koji je porodio da čuva njenog i Apophisovog sina. Danijel započinje potragu i nakog gotovo godinu traganja pronalazi Kheb i Hersesisa pod zaštitom Ome Desale, uzdignutog Drevnog kojeg je njen narod protjerao zbog kršenja pravila o nemješanju u sudbine nerazvijenih civilizacija. Isprva je Daniel želio da sam čuva dijete jer je tako obećao Sha're, ali se predomisli i ostavi ga u rukama Desale jer je vjerovao da će ga ona moći zaštiti od Goa'ulda. Danijel biva izložen smrtonosnoj dozi radijacije spašavajući stanovništvo na planeti Langara. Dok je bio na samrti posjećuje ga Oma Desala nudeći mu uzdignuće-prelazak na viši nivo postojanja tako što će odbaciti materijalno tijelo i postati energija, što on prihvata. Što je duže bio među uzdignutim bićima, sve se manje slagao sa njihovom filozofijom o nemješanju u sudbine drugih bića što na kraju dovodi do toga da on pokuša prekršiti pravilo pokušavajući uništiti Anubisa. Zbog toga biva kažnjen tako što mu je vraćeno materijalno tijelo i izbrisano sjećanje na period dok je bio uzdignuto biće. Uzdignuti Drevni-Ancienti; ostavljaju ga na planeti Vis Uban gdje ga nakon nekoliko mjeseci pronalazi SG-1 tim. U periodu dok je Danijel bio Uzdignut njegovo mjesto u SG-1 timu zauzeo je Jonas Quinn.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Stargate SG-1 (TV Series 1997–2007) - IMDb, pristupljeno 2024-01-08 CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  2. ^ Stargate SG-1, Epizoda 200
  3. ^ Stargate SG-1, Epizoda Vječnost u danu
  4. ^ Stargate SG-1, Epizoda Čuvar igre