Robert C. Cooper

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Robert C. Cooper

Robert C. Cooper je kanadski autor i režiser, poznat po angažmanu u televizijskim serijama Stargate SG-1 i Stargate Atlantis. Također je napisao režiju i za brojne epizode serija Stargate SG-1 i Atlantis.

Uloga u Stargate-franšizi[uredi | uredi izvor]

Cooper se smatra kao jedan od tvoraca priče o fikcionalnom univerzumu Stargate-a. Na primjer, tvorac je rase Drevni, koji su napravili Zvjezdana vrata i ideje o Savezu četiri rase, iako su dvije od četiri rase izmišljene od strane drugih autora poput Hart Hanson (Noksi) i Katharyn Powers (Asgardi).

Od četvrte sezone bio je predstavnik glavnog producenta a od pete sezone postaje glavni producent Stargate SG-1. Od 2004. postaje i glavni producent spin-off serije Stargate Atlantis. 2007. godine producirao je i film "Stargate": "The Ark of Truth" i "Stargate: Continuum"


System-users.svg Nedovršeni članak Robert C. Cooper koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.