Replikatori

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Replikator

Replikatori su napredni umjetno stvoreni organizmi koji se razmnožavaju repliciranjem, iz naučnofantastične serije Stargate SG-1.

Način razmnožavanja[uredi | uredi izvor]

Osnovni cilj replikatora je razmnožavanje pod svaku cijenu, komanda koju im je njihova kreatorka, android Reese zadala prije nego su izmakli kontroli. Svi koji pokušaju da ih zaustave budu uništeni. Oni se razmnožavaju tako što konzumiraju naprednu tehnologiju i na taj način dobijaju reprodukcijski materijal, a ujedno i dobijaju nova znanja. Replikatori su najveći neprijatelji Asgarda, napredne humanoidne rase. Napravljeni su u obliku velikih insekata, ali po potrebi ili želji mogu da budu stvoreni i u drugom obliku. Djeluju u grupama međusobno razmjenjujući znanje i informacije, ali je način njihove razmjene informacija, kao i društveni ustroj generalno nepoznat. Pretpostavka je da koriste neku vrstu mreže na koju su svi priključeni.

Borba protiv replikatora[uredi | uredi izvor]

Replikatore nije moguće zaustaviti Goa'uldskom ili sličnom tehnologijom koja koristi energetski izboj kao osnovni način djelovanja. Takav tip energetskog pulsa može ih zaustaviti samo na trenutak, obično na manje od sekunde. Za razliku od njih, ljudska oružja pokazala su se kao puno efikasnija. Udari projektila uzrokuju raspad osnovnih elemenata od kojih su izgrađeni. Ipak nakon razlaganja na elemente od kojih su građeni oni se mogu ponovo sastaviti. Najefikasniji način borbe protiv replikatora je oružje koje je Jack O'Neall konstruisao uz pomoć znanja Drevnih, napredne civilizacije koja više ne postoji u materijalnom obliku.