Samantha Carter

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Samantha Carter

Samantha "Sam" Carter je izmišljeni lik iz naučno fantastične televizijske serije Stargate SG-1 i Stargate Atlantis koju u seriji glumi Amanda Tapping.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođena je 29. decembra 1968.[1] Samantha Carter pridružuje se Stargate Komanda iz Pentagona gdje je nekoliko godina pokušavala pokrenuti program zvjezdanih vrata, prije nego je doktor Daniel Jackson dešifrovao simbole na zvjezdanim vratima i omogućio njihovo korištenje.

Ima doktorat iz filozofije i astrofizike i kao pilot ima više od 100 sati borbenog djelovanja ze vrijeme Pustinjske oluje. Također stručnjak je za kvantnu mehaniku biologiju, softverski inžinjering. Samanthinu porodicu čine njen otac, General Jacob Carter, njen brat, Mark Carter, i njegovo dvoje djece. Samanthina majka je poginula dok je ona bila dijete u saobraćajnoj nesreći što je dovelo do stvaranja loših odnosa između njenog brata i oca, jer je Mark smatrao da je Jacob indirektno odgovoran za njenu smrt. Samantha Carter je kratko bila domaćin Tok'ra simbiontu Jolinar. Njen otac oboljeva od raka i Samantha, da bi mu produžila život nagovara ga da postane domaćin Selmaku, Tok'ri čiji je domaćin umirao.

Samantin ljubavni život[uredi | uredi izvor]

Samantha je potajno zaljubljena u Jack O'Neilla. U epizodi Milošću Božijom Samantha iz druge realnosti je vjerena za Jacka. U epizodi Pravi trenutak, Jack O'Neill isoristi priliku da poljubi Samanthu tokom ponavljanja vremena. U epizodi Zavadi pa vladaj Samantha i Jack bivaju primorani da javno otkriju pravu prirodu osjećaja koje gaje jedno prema drugom. Martuf i Lantash, Tok'ra prema kojem Samantha ima osjećanja koja su rezultat spajanja sa simbiontom Jolinar. Pored sjećanja koja su ostala od Jolinar, Samanhta ima i njene emocije.Jolinar je bila u dugogodišnjoj vezi sa Martufom. Pete Shanan je Samanthin vjerenik i nesuđeni suprug. On je policijski detektiv i prijatelj njenog brata.References[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Screencapture of Samantha Carter's Personal Informacija iz S 04 epizoda "Entitet".