Poljska lopta

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Korisnički prikaz poljska-lopte

Polandball (Poljska-lopta), poznat i kao countryball (zemlja-lopta), je internet fenomen koji ima svoje začetke na /int/ odeljku njemačkog Datotekaimageboarda Krautčena (DatotekaKrautchan.net) u drugoj polovini 2009. Fenomen se manifestovao kroz velik broj online stripova u kojima se zemlje prikazuju u obliku lopta koje pričaju na lošem engleskom jeziku te izvrgavaju ruglu nacionalne stereotipe i međunarodne odnose. Ovaj tip stripova se naziva i Poljska-lopta (čak i u slučaju kad Poljska nije među likovima) i Zemlja-lopta (tj. kolektivno Zemlja-lopte).

Poljska-lopta[uredi | uredi izvor]

Poljska-lopta potiče iz 'sajber-rata' u septembru 2009. između poljskih internet korisnika i ostatka sveta koji se odvijao na stranicama Drawball.com. Te stranice, koje nude virtualno okruglo platno, dopuštaju svojim korisnicima da na njima crtaju šta god požele, ali i da crtaju preko postojećih crteža drugih korisnika. Na poljskom internet prostoru došlo je do ideje da se nacrta poljska zastava preko okruglog platna na Drawball.com te je na hiljade Poljaka saradnjom uspelo preuzeti platno, bojeći ga u bijelo-crveno riječima "POLSKA" u sredini. Nakon koordinacije na 4čeny (4chan.org), taj crtež je prekriven ogromnim kukastim krstom.[1][2]

Krautčen je Datotekaimageboard na njemačkom jeziku čiju /int/ sekciju posećuju internet korisnici koji koriste engleski jezik. Začetak Poljska-lopta fenomena se dodeljuje Falku (DatotekaFalco), Britancu sa /int/-a, koji je u oktobru 2009. stvorio taj fenomen koristeći Majkrosoft pejnt da bi na nepolitički način "trolovao" Vojaka (DatotekaWojak), Poljaka sa iste sekcije koji se koristio lošim engleskim jezikom. Nakon toga stripove Poljska-lopte su s puno entuzijazma stvarali i Rusi.[1][3][4]

Premisa Poljska-lopte, koja je popularnost stekla za vrijeme nesreće u Smolensku u kojoj je poginuo poljski predsednik Leh Kačinjski, je da predstavi Poljsku i njenu historiju, odnose sa drugim zemljama i stereotipima,[3][5] fokusirajući se na poljsku megalomaniju i nacionalne komplekse. Interakcije između zemalja-lopta uglavnom se pišu na lošem engleskom jeziku i internet slengu, koji podsjeća na DatotekaLolcat fenomen, te na završetku svakog stripa Poljska, koja se namerno crta sa crvenom bojom gore i bijelom dole (obrnuto od stvarne poljske zastave), završava plakajući.[1][2]

Neki poljska-lopta stripovi se tvore na premisi da Rusija može da leti u svemir, dok Poljska ne može. Jedan od najpopularnijih poljska-lopta stripova započinje sa premisom da će planetu Zemlju ubrzo udariti ogromni meteor, što dovodi do toga da sve zemlje razvijene svemirske tehnologije napuštaju Zemlju i ulaze u orbitu oko nje. Na kraju stripu Poljska, još na površini Zemlje, plače i na vrlo lošem engleskom izgovara kanonsku frazu poljska-lopte "DatotekaPoland cannot into space"[1][3][3][5] (poljska ne mogla biti u svemir). Na ovaj duhovit način, Rusi privode kraju svu diskusiju za Poljacima oko toga čija je zemlja superiorna. U jednom drugom poljska-lopta stripu koji je pretvoren u istorijsko-političku satiru, Poljska se čini kao da dosađuje drugim zemlja-loptama, ali svojom izjavom "Kad smo slomili Rusiju i turke bili smo najveća zemlja na svetu ... i .. " navodi druge zemlja-lopte da joj se otvoreno smeju. Poljska, sad iziritirana, izusti "DatotekaKurwa" (Kurva) i podigne znak na kojem piše "DatotekaInternet serious business" (Internet ozbiljan posao), što je internet slogan koji se koristi da se ismejava druge koji tretiraju određene teme s omalovažavanjem te u pravoj tradiciji poljska-lopte završava plačem.[1][2][6]

Ostale zemlja-lopte[uredi | uredi izvor]

Korisnički prikaz Bosna u poljska-lopta stilu tj Bosna-lopte

Poljska-lopta uključuje stripove i sa tematikom drugih država, ali po konvenciji ovi stripovi se također nazivaju poljska-lopta,[1] iako se mogu i zvati zemlja-lopta stripovi.[4] Po stranicama lurkmora (Datotekalurkmore.to), Bavarska ima svoju sopstvenu loptu, a zasebne lopte su stvorene za države Sjedinjenih Američkih Država, Kataloniju i Sibir između ostalih. Singapur ima oblik trougla, pa se zove Trougapur; Izrael ima oblik hiperkocke (što upućuje na izraelsku fiziku), Kazahstan ima oblik cigle, a Ujedinjeno Kraljevstvo se prikazuje sa cilindrom i monoklom.[7] Ujedinjeno Kraljevstvo se često zove i Britanija. Također se ponekad mogu naći i povezi na očima (u ovom slučaju kod Srbije)

Galerija[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c d e f Orliński, Wojciech (16. 1. 2010). "Wyniosłe lol zaborców, czyli Polandball" (jezik: Poljskom). Gazeta Wyborcza. Pristupljeno 25. 3. 2012. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link) CS1 održavanje: nepoznati jezik (link)
  2. ^ a b c Zapałowski, Radosław (15. 2. 2010). "Znowu lecą z nami w... kulki" (jezik: Poljskom). Cooltura. Arhivirano s originala, 14. 5. 2013. Pristupljeno 22. 3. 2012.CS1 održavanje: nepoznati jezik (link)
  3. ^ a b c d Kapiszewski, Kuba (13/2010). "Fenomem - Polska nie umieć kosmos" (jezik: Poljskom). Przegląd. Arhivirano s originala, 5. 8. 2014. Pristupljeno 26. 3. 2012. Provjerite vrijednost datuma u parametru: |date= (pomoć)CS1 održavanje: nepoznati jezik (link)
  4. ^ a b "Polandball". Knowyourmeme. Pristupljeno 26 Mart 2012. line feed character u |access-date= na mjestu 3 (pomoć); Provjerite vrijednost datuma u parametru: |access-date= (pomoć)
  5. ^ a b Cegielski, Tomek (12 April 2011). "MEMY. Legendy Internetu" (jezik: Poljskom). Hiro.pl. Arhivirano s originala, 15. 4. 2011. Pristupljeno 24. 3. 2012. line feed character u |date= na mjestu 9 (pomoć); Provjerite vrijednost datuma u parametru: |date= (pomoć)CS1 održavanje: nepoznati jezik (link)
  6. ^ "Polandball cartoon". Nepoznat Autor. Nepoznat Datum. Arhivirano s originala, 26. 3. 2012. Pristupljeno 26. 3. 2012. Provjerite vrijednost datuma u parametru: |date= (pomoć)
  7. ^ "Int" (jezik: ruski). Lurkmore.to. 26. 12. 2011. Arhivirano s originala, 21. 4. 2021. Pristupljeno 27. 3. 2012.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]