Idi na sadržaj

Ponos i predrasude

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ponos i predrasude
AutorJane Austen
Originalni nazivPride and Prejudice
Država Engleska
JezikEngleski jezik
ŽanrRoman
IzdavačT. Egerton, Whitehall
Datum izdanja28. 1. 1813.
Vrsta koricaTvrd povez
Broj stranica351
Vrijeme radnjeRani 19. vijek (1812.)
Mjesto radnjeHertfordshire, Derbyshire
ISBN broj38659585

Ponos i predrasude je romantični roman o manirima iz 1813. godine koji je napisala Jane Austen. Roman prati razvoj ličnosti Elizabeth Bennet, dinamične protagonistice knjige, koja uči o posljedicama brzopletih prosuđivanja i na kraju spoznaje razliku između površne dobrote i stvarne dobrote. Ovo klasično djelo je ispunjeno komedijom i njegov humor leži u iskrenom prikazu manira, obrazovanja, braka i novca za vrijeme ere Regency u Velikoj Britaniji.

Gospodin Bennet sa imanja Longbourn ima pet kćeri, ali s obzirom da je njegova imovina unesena, može se prenijeti samo od muškog nasljednika na muškog nasljednika. Budući da i njegova žena ne posjeduje nasledstvo, porodica gospodina Benneta bit će napuštena nakon njegove smrti. Stoga je neophodno da se barem jedna od djevojaka vjenča dobro kako bi izržavala ostale, što je motivacija koja pokreće zavjeru. Uvodna rečenica Jane Austen:

Opšte je poznata činjenica da je bogatom neoženjenom čovjeku žena prijeko potrebna.

Ova rečenica je ispunjena ironijom i postavlja ton knjige. Roman se vrti oko važnosti braka zbog ljubavi, a ne zbog novca ili društvenog prestiža, unatoč društvenom pritisku da se uhvati dobra (tj. bogata) prilika.

Ponos i predrasude se dosljendo pojavljuje na vrhu popisa "najomiljenijih knjiga" među književnim učenjacima i čitalačkom javnošću. Postao je jedan od najpopularnijih romana u engleskoj književnosti s više od 20 miliona prodanih primjeraka i nadahnuo mnoge izvedene riječi koje obiluju u savremenoj literaturi.[1][2] Tokom više od jednog stoljeća, amaterske i profesionalne dramske adaptacije, reprinti, neslužbeni nastavci, filmovi i TV verzije Ponosa i predrasuda prikazuju nezaboravne likove i teme romana, te su dosegnule[iroku publiku. Film Ponos i predrasude iz 2005. godine, u kojem igraju Keira Knightley i Matthew Macfadyen, najnovija je filmska adaptacija koja pomno predstavlja knjigu, pri čemu je akcijski horor-komedija iz 2016. godine Ponos i predrasude i zombiji najnovija holivudska filmska adaptacija .[3]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Monstersandcritics.com". Monstersandcritics.com. 7. 5. 2009. Arhivirano s originala, 26. 10. 2009. Pristupljeno 27. 1. 2012.
  2. ^ "Austen power: 200 years of Pride and Prejudice" (jezik: engleski). 19. 1. 2013. Pristupljeno 7. 12. 2018.
  3. ^ Pride and Prejudice and Zombies, pristupljeno 25. 6. 2019