Pontiac Montana

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
1st Pontiac Montana SWB.jpg

Montana je veliki minivan dosad proizveden u dvije generacije, a od 1997. ga isključivo na sjevernoameričkom tržištu prodaje General Motorsa marka Pontiac.

Prva generacija je dijelila izgled i platformu sa ostalim koncernovim velikim minivanovima Chevrolet Venture, Oldsmobile Silhouette i Opel Sintra, a u početku se prodavala pod nazivom Trans Sport, kojeg je nosio i njen prethodnik, dok je Montana bio samo naziv nivoa opreme. Međutim, 1999. to ime se počelo koristiti kao naziv modela.

Montana druge generacije uvedena je na tržište 2005., a izgled i platformu dijeli sa modelima Buick Terraza, Chevrolet Uplander i Saturn Relay. Opremljena je 3,5-litarskim motorom sa šest cilindara i 200 KS, a proizvodi se u okolini Atlante u saveznoj državi Georgiji.