Portret Jennie (film)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Portrait of Jennie (film))
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Portrait of Jennie

Portrait of Jennie je film iz 1948. godine baziran na noveli Roberta Nathana. Novela govori o slikaru, koji se zaljubi u misterioznu mladu ženu, koja se čini starijom svaki put kada je on sretne.

Filmska ekipa[uredi | uredi izvor]

Glavne uloge[uredi | uredi izvor]

Režija i producenti[uredi | uredi izvor]

Knjiga, kao scenarij[uredi | uredi izvor]

Knjiga, po kojoj je film rađen, prvo je privukla pažnju Davida O. Selznicka, koji juj je odmah kupio. Snimanj je počelo prvih mjeseci 1947. godine u New Yorku i Bostonu, ali je Selznick bio nezadovoljan rezultatima, te je zakazao ponovno snimanje. Također je unajmio i otpustio pet različitih pisaca, prije nego je film bio završen u oktobru 1948. godine.

Na premijeri 1948. godine, nije bio mnogo uspješan, ali danas se smatra jednim od najboljih u svom žanru.

Jennie-in portret, koju je gumila Jennifer Jones, je naslikao Robert Brackman. Slika je postala jedna od Selznickovih vrijednijih slika. On juj je izložio u svom domu, nakon što se oženio sa Jennifer Jones 1949. godine.

Glavna pjesma, A Portrait of Jennie, postala je hit pjevača Nata Kinga Cole-a.