Razlika između verzija stranice "Bentbaša"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
No edit summary
oznaka: vraćeno
No edit summary
oznaka: vraćeno
Red 10: Red 10:
| lokacija = [[Sarajevo]]
| lokacija = [[Sarajevo]]
| najbliži_grad =
| najbliži_grad =
| površina = 160,9 ha<ref name="wdpa"/>
| površina = 160,9 ha<ref name="wdpa" />
| oznaka =
| oznaka =
| ovlašteno =
| ovlašteno =

Verzija na dan 2 januar 2023 u 01:35

Bentbaša
Bembaša
IUCN kategorija V
(zaštićeni krajolik / morski pejzaž)
Pejzažni pogled na dio Bentbaše (rijeka, ulice i zgrade)
Dio Bentbaše
LokacijaSarajevo
Površina160,9 ha[1]
Osnovano2017.[2]
UpravnikKantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja[3]

Bentbaša (bent – nasip, brana; u izgovoru i Bembaša) dio je Sarajeva koji prati tok rijeke Miljacke. U vrijeme nastanka grada ovdje su se nalazili Isa-begovi mlinovi i menzilhane (gostionice).

Rijeku je ovdje nekada premošćivala ćuprija od jarećih mijehova, koju je ovdje dao postaviti Omer-paša Latas; zatim, drveni most – sagrađen 1793. godine, koji je služio za vađenje drvenih balvana, koji su spuštani u Paljansku Miljacku i rijekom transportirani do grada. Tomrukčije (trgovci drvetom) vadili su ih iz vode na Bentbaši i prodavali. Dolaskom Austro-Ugarske na ovom dijelu sagrađeno je, 1884. godine, kupalište Da Riva. Gradnjom ceste ka Kozijoj ćupriji, probijen je tunel i sagrađena Narodna banja, koja je otvorena 20. jula 1902. godine. Ovdje su Sarajke prale veš i tepihe, a vozili su se kerepi.

Bentbaša je opjevana u sevdalinkama. U Hadži-Šabanovoj kahvi, uz ples Armenki i dibek (tucanje zdrobljene kafe), ostajalo se do zore. Imala je dva nivoa, s terasom na stubovima iznad vode. Na brežuljku s druge strane rijeke, nalazila se kafana Babića bašta i jedno od prvih dječijih igrališta u Sarajevu. Naseljima Toplik – na lijevoj, i Brodac – na desnoj obali Miljacke, ulazilo se sa Bentbaše u grad. Danas se ovdje nalazi brana, Institut Goethe BiH, Ambasada Republike Slovenije u Sarajevu i drugo.

Brana na Miljacki

Park prirode

Na sjednici održanoj 31. jula 2017. godine, Skupština Kantona Sarajevo usvojila je Zakon kojim je Bentbaša proglašena zaštićenim područjem – kategorija V: park prirode (zaštićeni pejzaž "Bentbaša").[1] Zakonom je definisano da Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja upravlja ovim područjem. Ukupna površina koju su samoodredili iznosi 160,9 hektara.[1] Podijeljeno je na dvije zone; Prva zona (nukleus) ima površinu od 16,9 hektara, a druga ima površinu od 144 hektara.[4]

Reference

  1. ^ a b c "Zaštićena područja u BiH". WDPA- www.protectedplanet.net. Pristupljeno 9. 2. 2021.
  2. ^ "Zakon o proglašenju Bentbaše zaštićenim pejzažom" (PDF). Službene novine Kantona Sarajevo, broj 31, 10.08.2017. Pristupljeno 23. 9. 2021.
  3. ^ Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja - Zaštićeni pejzaž Vodopad Skakavac
  4. ^ "Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja - zppks.ba". Arhivirano s originala, 16. 4. 2021. Pristupljeno 8. 10. 2021.