Razlika između izmjena na stranici "Fosili"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Bez promjene veličine ,  prije 8 godina
nema sažetka izmjene
m (Bot mijenja: tl:Kusilbatl:Posil)
Fosilizacija je u stvari veoma rijetka pojava, budući da prirodni materijali teže raspadanju. Da bi organizam postao fosiliziran, njegovi ostaci treba da budu što prije pokriveni [[sediment]]om. No, postoje iznimke tome, kao u slučaju kad se organizam [[petrifikacija|okameni]], tj. petrificira, ili čak ostane u sredini bez kiseonika, poput dna jezera. Postoji nekoliko različitih tipova fosila i procesa fosilizacije.
 
Fosili sesu uglavnom tragovi ostataka samog organizma. Međutim, fosili također mogu biti tragovi koje je organizam ostavio za sobom dok je još uvijek bio živ, kao ostaci stopala ili ekskrimenti [[dinosaurus]]a ili [[reptil]]a. Ovi tipovi fosila se zovu [[fosilni tragovi]], za razliku od fosila tijela. Konačno, život iz prošlosti može za sobom ostaviti podatke koji se ne mogu vidjeti, ali se pak mogu zapaziti u obliku hemijskih tragova.
 
[[Datoteka:TentaculitidDevonian.jpg|mini|250p|Fosil organizama ''tentaculiti'', pronađen u gradu Devonian, Maryland. Procjenjuje se da su ovi enigmatični organizmi koji su imali školjkaste ljuske živjeli prije nekih 360 miliona godina.]]
Anonimni korisnik

Navigacija