Fosili

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Fosili (na latinskom, fossus, što znači "iskopan") su mineralizirani ili drukčije sačuvani ostaci - ili druge vrste tragova i otisaka (poput tragova stopala) - životinja, biljaka i drugih organizama. Budući da se fosili nalaze u stijenama i sedimentnim stratama, također su poznati i pod nazivom fosilni zapisi. Proučavanjem fosila bavi se paleontologija.

Fosil Isocrinus nicoleti

Fosilizacija je u stvari veoma rijetka pojava, budući da prirodni materijali teže raspadanju. Da bi organizam postao fosiliziran, njegovi ostaci treba da budu što prije pokriveni sedimentom. No, postoje iznimke tome, kao u slučaju kad se organizam okameni, tj. petrificira, ili čak ostane u sredini bez kiseonika, poput dna jezera. Postoji nekoliko različitih tipova fosila i procesa fosilizacije.

Fosili su uglavnom tragovi ostataka samog organizma. Međutim, fosili također mogu biti tragovi koje je organizam ostavio za sobom dok je još uvijek bio živ, kao ostaci stopala ili ekskrimenti dinosaurusa ili reptila. Ovi tipovi fosila se zovu fosilni tragovi, za razliku od fosila tijela. Konačno, život iz prošlosti može za sobom ostaviti podatke koji se ne mogu vidjeti, ali se pak mogu zapaziti u obliku hemijskih tragova.

Fosil organizama tentaculiti, pronađen u gradu Devonian, Maryland. Procjenjuje se da su ovi enigmatični organizmi koji su imali školjkaste ljuske živjeli prije nekih 360 miliona godina.

Najstariji poznati sturkturirani fosili su najvjerovatnije stromatoliti.

Živi fosili[uredi | uredi izvor]

"Živi fosili" je izraz koji se koristi za žive vrste, koje blisko podsjećaju na vrste poznate na osnovu fosilnih podataka, pa prema tome izgledaju kao fosil koji je "oživio."

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]