Ryanair: razlika između verzija

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodano 2.196 bajtova ,  prije 15 godina
nema sažetka izmjene
No edit summary
No edit summary
'''Ryanair''' je [[irska]] [[niskotarifna avionska kompanija]] sa sjedištem u [[Dublin]]u. Uračunava se kako u najveće [[Evropa|evropske]] niskotarifne avionske kompanije tako u najuspješnije avionske kompanije sa svojih 362 linija u 22 države. Veliki razvoj kompanije je usljedio poslje deregulacije avionskog saobraćaja u Evropi [[1997]]. Kompanija spada u jednu od najkontroverznih avionskih kompanija. Dok je na jednu stranu hvaljenja za svoje konzekventno poslovanje koje donosi putniku niske cijene, na drugoj strani je kritikovana od strane sindikata zbog ponašanja prema zaposlenima, skrivenim taksama i dodatnim naplatama za putnike.
 
== Historija ==
Kompaniju su osnovali [[1985]]. Kristi Rajan (Christy Ryan), Liam Lonegen (Liam Lonergan) i Toni Rajan (Tony Ryan). Kristi Rajan je bio iz Voterforda, mesta u južnoj [[Irska|Irskoj]]. Liam Lonegen je tu imao turistčku agenciju i bio turoperator. Toni Rajan je prethodno bio osnovao jednu malu avionsku kompaniju Guinness Peat Aviation. Ideja osnivača je bila da prevoze putnike iz [[Velika Britanija|Velike Britanije]] tj. [[London]]a za Voterford u [[Irska|Irskoj]]. Pri tome je bilo potrebno da se prevaziđe duopol državnih kompanija [[Aer Lingus]] i [[British Airways]]. Po tadašnjim pravilima djelimično deregulirane Evropske zajednice bilo je dovoljno da jedna od država članica odobri letove. Iz protekcionističkih razloga, kako bi zaštitila Aer Lingus irska vlada nije odobrila letove, ali je slobodnom tržištu otvorena britanska vlada [[Margaret Thatcher]] odobrila letove. Sa petnaestosedišnim propelerskim [[Emracer]]om kompanija je započela letove na relaciji [[Irska]]-[[Velika Britanija]]. Prvo se letjelo iz Voterforda za [[London]]-[[Gatwick]], a [[1986]]. je došla i druga linija iz [[Dublin]]a za [[London]]-Luton. Na dvije linije i sa dva aviona, kompanija je prevezla 82.000 putnika za jednu godinu.
 
Dok se broj putnika sve više povećavao, kompanija je pravila gubitke. Zato joj je [[1991]]. trebalo restrukturiranje. Taj zadatak je bio povjeren Michael O'Leary. Njemu je od strane osnivača predloženo da pogleda koncept poslovanja američke avionske kompanije [[Southwest]]. Taj koncept "bez dodatka/opterćenja" (eng. "no frills") podrazumjevao je samo jednu kategoriju sjedišta u avionu i ograničenje na jedan tip aviona. Od [[1993]]. O'Leary vodi kompaniju. [[1995]]. je prevezla 2,25 miliona putnika.
 
Od [[1997]]. je u [[Evropska unija|Evropskoj uniji]] dozvoljeno avionskim kompanijama da lete na relacijama drugih zemalja članica. To jo kompanija Ryanair iskorila za ekspanziju. Posle uspješnog plasiranja [[akcija]] na berzama u [[Dublin]]u i [[New York]]u, kompanija je uvela nove letove prema odredištima u kontinentalnom dijelu [[Evropa|Evrope]]. Osim u zemljama EU kompanija leti za [[Moroco]] i [[Norveška|Norvešku]].
 
== Prevezeni putnici ==
5.411

izmjena

Navigacija