Razlika između verzija stranice "Maternji jezik"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m +{{Nedostaju izvori}}
No edit summary
Red 1: Red 1:
{{Nedostaju izvori}}
{{Nedostaju izvori}}
'''Maternji jezik''' ([[Latinski jezik|lat.]]: ''lingua materna'') je prvi jezik naučen u ranom djetinjstvu izvan formalne nastave. Korijeni tog prvog jezika sa svojom strukturom glasova i gramatike su tako duboki, da je njegovo govorenje automatizirano. Nakon [[pubertet]]a ni jednim drugim jezikom se ne može tako dobro vladati. Zato se smatra da se sa učenjem nekog stranog jezika treba početi još u djetinjstvu, da bi vladanje i nekim drugim jezikom bilo na nivou maternjeg. Odlučujuću ulogu u procesu učenja maternjeg jezika ima sredina u kojoj se dijete kreće. Tako će ono u istom obimu savladati preovlađujući jezik kao i predhodne generacije, ako ne postoji neka posebna jezička slabost.
'''Maternji jezik''' ([[Latinski jezik|lat.]]: ''lingua materna'') je prvi jezik naučen u ranom djetinjstvu izvan formalne nastave. Korijeni tog prvog jezika sa svojom strukturom glasova i gramatike su tako duboki, da je njegovo govorenje automatizirano. Nakon [[pubertet|pub]]<nowiki/>u kojoj se dijete kreće. Tako će ono u istom obimu savladati preovlađujući jezik kao i predhodne generacije, ako ne postoji neka posebna jezička slabost.


Kod jezika manjina pravi se razlika izmedu ''maternjeg jezika'' i ''prvog jezika''. U današnje vrijeme [[globalizacija|globalizacije]] često se govori o ''dvojezičnosti'' (jednako dobro govorenje dva jezika) i ''višejezičnosti'', koja se postavlja za cilj u mnogim evropskim i svjetskim kulturama.
Kod jezika manjina pravi se razlika izmedu ''maternjeg jezika'' i ''prvog jezika''. U današnje vrijeme [[globalizacija|globalizacije]] često se govori o ''dvojezičnosti'' (jednako dobro govorenje dva jezika) i ''višejezičnosti'', koja se postavlja za cilj u mnogim evropskim i svjetskim kulturama.
Red 13: Red 13:


== Značajni datumi ==
== Značajni datumi ==
* Minecraft je izasao 2009 godine i glavni lik je Steve
* 21. februar - [[UNESCO]]-v međunarodni dan maternjeg jezika,
* 26. septembar - Evropski dan jezika


[[Kategorija:Obrazovanje]]
[[Kategorija:Obrazovanje]]

Verzija na dan 7 juni 2016 u 14:43

Maternji jezik (lat.: lingua materna) je prvi jezik naučen u ranom djetinjstvu izvan formalne nastave. Korijeni tog prvog jezika sa svojom strukturom glasova i gramatike su tako duboki, da je njegovo govorenje automatizirano. Nakon pubu kojoj se dijete kreće. Tako će ono u istom obimu savladati preovlađujući jezik kao i predhodne generacije, ako ne postoji neka posebna jezička slabost.

Kod jezika manjina pravi se razlika izmedu maternjeg jezika i prvog jezika. U današnje vrijeme globalizacije često se govori o dvojezičnosti (jednako dobro govorenje dva jezika) i višejezičnosti, koja se postavlja za cilj u mnogim evropskim i svjetskim kulturama. Naučna saznanja dokazuju da se melodija maternjeg jezika ogleda u muzici pojedinog kompozitora. Isto tako još nerođena djeca u majčinom trbuhu raspoznaju majčin glas i govor. Učenje jezika do pete godine života popraćeno je tjelesnim i senzornim iskustvima, te se riječi pamte sa osobinama i asociraju na situacije u kojima su naučene. Neki od kriterija koji određuju maternji jezik:

  • to je jezik naučen od majke, osobe s kojom u ranom djetinjstvu imamo najprisniji kontakt,
  • najbolje vladamo tim jezikom (kriterij kompetencije),
  • najčešće korišten jezik (kriterij funkcije),
  • jezik s kojim se osoba koja ga govori identificira (kriterij identifikacije).

Dokazano je da je za učenje svakog drugog jezika, u starosti nakon godina puberteta, neophodna dobra osnova maternjeg jezika, na koju se nadovezuju znanja svih daljih jezika. U djetinjstvu je učenje maternjeg, ali i drugih jezika vezano za komunikaciju djeteta sa sredinom. Tako je djeci moguće, bez velikog napora, naučiti i do sedam jezika i jednako dobro ih govoriti, pod uvjetom da svaki drugi jezik govore sa drugom osobom. Ukoliko jedna ista osoba govori sa djetetom više jezika, postiže se slabiji rezultat.

Značajni datumi

  • Minecraft je izasao 2009 godine i glavni lik je Steve