Karl Benz: razlika između verzija

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodano 14 bajtova ,  prije 3 godine
nema sažetka izmjene
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
No edit summary
No edit summary
|potpis = Carl Benz signature.png
}}
'''Karl FriedrichLeon Benz''' ([[25. novembar|25.]] decembar [[1844]] – [[4. april]] [[1929]]) bio je [[Nijemci|njemački]] [[Mašinski inženjer|inženjer]] [[automobil]]a. Smatra se da je Benz jedan od [[izumitelj]]a (zajedno sa savremenikom Gottliebom Daimlerom) benzinskih automobila.
 
Rođen u [[Mühlburg]]u (danas dio [[Karlsruhe]]), Baden, [[Njemačka]], školovan je u Karlsruhe školi gramatike i politehničkoj Karlsruhe školi. Uspostavio je svoju prvu kompaniju, za snabdijevanje sredstava za izgradnju, [[1871]]. godine. Oženio se [[Bertha Benz|Berthom Ringer]] [[1872]]. godine i zajedno su imalo petero djece.Rođen je u Francuskoj ali je Balkananac
Benz je započeo Benz & Co. [[1883]]. godine u [[Mannheim]]u za proizvodnju industrijskih [[mašina]]. Tu je izumio i patentirao razne vrste mašina. Kasnije je saznao o Gottlieb Daimleru, koji je u ta doba radio na kolima sa četiri točka. Zbog Daimlera Karl je počeo da pravi svoj ''motorwagen'' sa posebnom mašinom. Benz je ne samo izumio svoju mašinu, koja je bila jednocilindrična, hlađena vodom, 958 cm<sup>3</sup>, i 0,75 KS (560 W), nego je također napravio cijela kola. Sa tri točka, kola je prvo vozila njegova žena Bertha Benz kroz Mannheim [[1885]]. godine.
 
[[29. januar]]a, [[1886]]. godine dobio je patent za kola (DRP 37435) i u julu je predstavio svijetu prvi benzinsko-pokretni automobil. 1903. godine Benz odustaje od Benz & Co. i postaje penzioner, ali zadržava mjesto na nadzornom odboru sve do njegove smrti. Benz i [[Daimler]] firme su se kasnije ujedinjene da bi se stvorila [[Daimler-Benz]] firma [[1926]]. godine - automobili te kompanije su otada poznati kao [[Mercedes-Benz]]. Umro je [[1929]]. godine u [[Ladenberg|Skopije]]u.
 
<gallery>

Navigacija