Razlika između verzija stranice "Internetski pretraživač"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Vraćene izmjene korisnika 31.176.204.9 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika KWiki
oznaka: vraćanje
mNo edit summary
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje napredna mobilna izmjena
Red 1: Red 1:
{{Razlikovati|Internetski preglednik}}
{{Razlikovati|Internetski preglednik}}
'''Internet pretraživač''' (eng. ''Web Search Engine'') jeste [[web-sajt]] koji omogućava pretragu [[informacija]] na [[Internet]]u.
'''Internetski pretraživač''' ({{jez-en|web search engine}}) jest [[veb-sajt]] koji omogućava pretragu [[informacija]] na [[internet]]u.


Internet pretraživači se mogu podijeliti na dvije grupe: meta pretraživači i "pravi" Internet pretraživači. Meta pretraživači su programi koji skupljaju informacije o web-sajtovima koji se nalaze u META oznakama [[HTML]] dokumenata. Pravi Internet pretraživači su programi koji skupljaju sve dostupne [[HTML]] dokumente web-sajtova i sortiraju i obrađuju iste u svojim bazama podataka. Na web-sajtovima ovih pretraživača možemo pogledati skupljene informacije u bazi podataka.
Internetski pretraživači mogu se podijeliti na dvije grupe: meta pretraživači i "pravi" internetski pretraživači. Meta pretraživači su programi koji skupljaju informacije o veb-sajtovima koji se nalaze u META oznakama [[HTML]] dokumenata. Pravi internetski pretraživači jesu programi koji skupljaju sve dostupne [[HTML]] dokumente veb-sajtova i sortiraju i obrađuju iste u svojim bazama podataka. Na veb-sajtovima ovih pretraživača mogu se pogledati skupljene informacije u bazi podataka.


Najpoznatiji internet pretraživači su '''[[Google]] Search''', '''[[Bing]] '''i '''[[Yahoo!]] Search'''.<ref>http://www.ebizmba.com/articles/search-engines</ref>
Najpoznatiji internetski pretraživači su [[Google (pretraživač)|Google]], [[Bing]] i [[Yahoo!]].<ref>http://www.ebizmba.com/articles/search-engines</ref>


== Također pogledajte ==
== Također pogledajte ==

Verzija na dan 13 januar 2021 u 14:18

Internetski pretraživač (engleski: web search engine) jest veb-sajt koji omogućava pretragu informacija na internetu.

Internetski pretraživači mogu se podijeliti na dvije grupe: meta pretraživači i "pravi" internetski pretraživači. Meta pretraživači su programi koji skupljaju informacije o veb-sajtovima koji se nalaze u META oznakama HTML dokumenata. Pravi internetski pretraživači jesu programi koji skupljaju sve dostupne HTML dokumente veb-sajtova i sortiraju i obrađuju iste u svojim bazama podataka. Na veb-sajtovima ovih pretraživača mogu se pogledati skupljene informacije u bazi podataka.

Najpoznatiji internetski pretraživači su Google, Bing i Yahoo!.[1]

Također pogledajte

Reference

Vanjski linkovi


Nedovršeni članak Internetski pretraživač koji govori o računarstvu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.