Bing

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Bing

Slika ekrana Bing početne strane
SloganBing is for doing. (2012.)
Bing and decide (2009.)
KomercijalanDa
Vrsta sajtaInternetski pretraživač
RegistracijaNeobavezno (Microsoftov račun)
Dostupni jezik/-ci40 jezika
Napisana uASP.NET[1]
VlasnikMicrosoft
AutorMicrosoft
Početak rada1. juni 2009.
Alexa rejting 23 (mart 2015.)[2]
Trenutni statusAktivna

Microsoft Bing (prije MSN Search, Windows Live Search i Live Search) jest Microsoftov internetski pretraživač. Izvršni direktor Microsofta, Steve Ballmer je 28. maja 2009. godine predstavio Bing na konferenciji All Things Digital u San Diegu. 3. juna bio je potpuno dostupan na internetu, iako je 1. juna izdana demo verzija kako će stranica u stvari izgledati.

Značajnije promjene koje su se dogodile na strani, su prijedlozi pretrage korisnika i lista povezanih pretraga baziranih na semantičnoj tehnologiji koju je Microsoft kupio od Poweseta u 2008. godini.

29. jula 2009. godine, Microsoft i Yahoo! su objavili ugovor, u kome će Bing koristiti Yahoo! pretraživanje. Svi Yahoo! klijenti i partneri bi trebali "preći" na Bing početkom 2012. godine.

Historija[uredi | uredi izvor]

MSN-Pretraživač[uredi | uredi izvor]

MSN-Pretraživač je bio Microsoft-ov internet pretraživač baziran na jednostavnom indeksnom pretraživaču. Ovaj pretraživač je prvi put objavljen u trećoj četvrtini 1998. godine i koristio je rezultate kompanije Inktomi. Početkom 1999, MSN-Pretraživač je objavljen u novoj verziji, koja je prikazivala rezultate kompanije Looksmart zajedno sa rezultatima pretrage Inktomi-ja osim kratkog perioda, kada su korišteni rezultati pretrage AltaViste. Od tada, Microsoft je objavio još noviji MSN-Pretraživač baziran na osobnim rezultatima i indeksom koje je bio ažuriran svake sedmice, a ponekad i dnevno. Dorada ovog novog pretraživača je počela kao beta program u novembru 2004, i konačno završena u februaru 2005. Izgled pretraživača je omogućen od strane Picsearch-a.

Windows Live Pretraživač[uredi | uredi izvor]

Prva javna beta verzija Windows Live Pretraživača bila je objavljena 8. marta 2006. godine, dok je finalno izdanje objavljeno 11. septembra zamjenjivši MSN Pretraživač. Novi pretraživač je koristio kartice (engl. tabs) koje su se sadržavale od Weba, novosti, slika, muzike, radne površine, lokalnih novosti i Microsoft Encarte. Za razliku od MSN Pretraživača, Windows Live Pretraživač je prestao koristiti Picsearch za pretraživanje slika, već je koristio vlastita pretraživanja.[3]

Live Pretraživač[uredi | uredi izvor]

U martu 2007. godine, Microsoft je objavio odvojen razvoj Windows Live Pretraživanja porodice i preimenovao uslugu u Live Pretraživač. Live Pretraživač je integrisano kao pretraživanje u stvarnom vremenu (eng. Real-time). Nedugo nakon objavljivanja, nastala je serija organizacija i konsolidacija od strane Microsofta. 23. maja 2008., Microsoft je najavio da će Live Search Books (odnosno pretraživanje knjiga) i Live Search Academic (akademsko pretraživanje) biti prekinuti. Ubrzo poslije toga Windows Live Expo je prekinut (31. jula 2008.). Live Search Macros, servis koji je korisnicima dopuštavao da stvaraju vlastita pretraživanja ili da koriste makroe koji su napravili drugi korisnici, je također prekinut. Live Product Upload, je bila usluga koja je korisnicima dopuštala da prenesu informacije o proizvodima je prekinuta 15. maja 2009. Krajnja reorganizacija je nastupila kada su se Live Search QnA preimenovali u MSN QnA, 18. februara 2009, ali su i oni bili prekinuti 21. maja 2009, što je na kraju kulminiralo da se napravi "novi indentitet", Bing je zamijenio Live Pretraživač u junu 2009.[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Roger Chapman. "Top 40 Website Programming Languages". roadchap.com. Arhivirano s originala, 13. 2. 2014. Pristupljeno 6. 9. 2011.
  2. ^ "Bing.com Site Info". Alexa Internet. Arhivirano s originala, 7. 11. 2015. Pristupljeno 27. 3. 2015.
  3. ^ Chris Sherman. "Microsoft Upgrades Live Search Offerings". Search Engine Watch. Pristupljeno 2. 6. 2015.
  4. ^ "Hands On With Microsoft's New Search Engine: Bing, But No Boom - WIRED". WIRED. 28. 5. 2009. Pristupljeno 2. 6. 2015.