Razlika između verzija stranice "Lars von Trier"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
EmxBot (razgovor | doprinosi)
m Bot: ispravka interpunkcije na kraju rečenice
Bosnawi (razgovor | doprinosi)
mNo edit summary
Red 16: Red 16:
|država smrti =
|država smrti =
|ženski pol =
|ženski pol =
|država za kategoriju=Danska
}}
}}
'''Lars von Trier''' (rođen kao '''Lars Trier''', [[30. april]] [[1956]]. u [[Kopenhagen]]u, [[Danska]]) je danski [[filmski režiser]] koji je jedan od osnivača kolektiva [[Dogme 95]].
'''Lars von Trier''' (rođen kao '''Lars Trier''', [[30. april]] [[1956]]. u [[Kopenhagen]]u, [[Danska]]) je danski [[filmski režiser]] koji je jedan od osnivača kolektiva [[Dogme 95]].
Red 83: Red 84:


{{Wikicitat|Lars von Trier}}
{{Wikicitat|Lars von Trier}}



[[Kategorija:Režiseri]]
[[Kategorija:Muškarac|Trier, Lars von]]
[[Kategorija:1956 rođenja|Trier, Lars von]]


[[Kategorija:Danski režiseri|Trier, Lars von]]
[[Kategorija:Danski režiseri|Trier, Lars von]]

Verzija na dan 20 maj 2007 u 06:36

Lars

Lars von Trier (rođen kao Lars Trier, 30. april 1956. u Kopenhagenu, Danska) je danski filmski režiser koji je jedan od osnivača kolektiva Dogme 95.

Biografija

Lars Von Trier je završio Dansku Filmsku Školu 1983. Filmovi koje je napravio tokom školovanja, Nocture i Image of Liberation (Befrielsesbilleder) su dobili nagradu najboljeg filma na Minhenskom filmskom festivalu 1984.. Istu nagradu je dobio i 1991. za Europu, koji je također dobio nagradu žirija na Kanskom filmskom festivalu ali i na drugim festivalima.

Von Trier je režirao za televiziju film Medea (1988) koja je dobila Jean d'Arcy nagradu u Francuskoj, a Kraljevstvo (Riget, 1994.) i Kraljevstvo II (Riget II, 1997.), su snimljeni u danskoj državnoj bolnici. Miniserija se zove "Riget" , što je sleng za bolnicu kojoj je ime "Rigshospitalet" (bukvalno Kraljevska bolnica). Treći dio serijala je zaustavljen zvog smrti jednog od glavnih glumaca, Šveđanina Ernst-Hugo Järegårda. Trinaest epizoda američke verzije je snimljeno, koje je bazirano na Kraljevstvu, a koje je napisao Stephen King, pod nazivom Stephen King's Kingdom Hospital, je slabo prošlo među gledaocima tokom 2004.

Breaking the Waves (1996.) je dobio glavnu nagradu u Kanu. U filmu je glumila Emily Watson, koja je bila nominirana za nagradu najbolje glumice Oskara.

Lars von Trier je u Kanu prezentirao drugi projekat Dogme 95 filma, Idioti (Idioterne, 1998.). Kao režiser i idejni tvorac koncepta Dogme 95, privukao je međunarodnu pozornost i inspirisao mnoge režisere svijeta.

2000. je von Trier imao premijeru mjuzikla Dancer in the Dark u kojoj glavnu ulogu tumači islandska pjevačica Björk. Film je pobjedio Zlatnu palmu (Palme d'Or) na Kanskom filmskom festivalu.

2005. godine je završio Manderlay, drugi film njegove američke trilogije. U prvom filmu te trilogije, Dogville, je glumila Nicole Kidman. Neki kritičari su smatrali da je film hrabar i moćan, dok su ga drugi okarakterisali pretencioznim i naklonjenim.

Njegov sljedeći projekat će biti Dogme film The Boss of it All i biće to komedija, čija premijera bi trebala biti 2007. Posljednji film u američkoj trilogiji Wasington [sic!] je planiran da bude realiziran nakon tog filma.

Zanimljivosti

  • Von Trier je dodao "von" svom imenu nakon što su ga drugovi prozvali "von Trier".
  • I intervjuu 2003. sa The Age [1], von Trier tvrdi da više ne gleda filmove, jer je njegov hard drive pun. U mjesto toga, igra video igre. On također podržava/koristi prozac i pornografiju.

Fobije

Von Trier pati od više fobija, kao npr. strah od letenja. Jedanput je rekao "u osnovi, bojim se svega u životu, osim pravljenja filmova". Većina njegovih filmova je snimljena u Danskoj ili Švedskoj, što znači da nikada nije bio u SAD-u, iako se radnja u nekim filmovima dešava tamo. Kada god je njegov bio nominiran u Kanu, on bi se vozio u autu iz Danske do Francuske i nazad.

Filmografija

Također pogledajte

Bibliografija

Vanjski linkovi