Razlika između verzija stranice "Yu-Gi-Oh!"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
NH08 (razgovor | doprinosi)
No edit summary
Red 1: Red 1:

{{Glavno značenje|Yu-Gi-Oh!}}
{{Glavno značenje|Yu-Gi-Oh!}}
'''Yu-Gi-Oh!''' je manga koja se prvi put objavila 1996. Godine autora [[Kazuki Takahashi]]-a. Zbog velikog uspjeha od toga je mapravljena anime serija i veoma uspješna kartaška igra. Priča govori o šesnaestogodišnjem dječaku Yugiju koji dobija egipatsku zagonetku i s njom oslobađa duh egipatskog faraona. Zajedno sa njim mora u raznim borbama svijet spasiti od propasti. Mnogi prijatelji a pogotovo Joey (jap. Katsuya), Tristan (jap. Hiroto) i Tea (jap. Anzu) stoje uvijek iza njega i pomažu mu.
'''Yu-Gi-Oh!''' je manga koja se prvi put objavila 1996. Godine autora [[Kazuki Takahashi]]-a. Zbog velikog uspjeha od toga je mapravljena anime serija i veoma uspješna kartaška igra. Priča govori o šesnaestogodišnjem dječaku Yugiju koji dobija egipatsku zagonetku i s njom oslobađa duh egipatskog faraona. Zajedno sa njim mora u raznim borbama svijet spasiti od propasti. Mnogi prijatelji a pogotovo Joey (jap. Katsuya), Tristan (jap. Hiroto) i Tea (jap. Anzu) stoje uvijek iza njega i pomažu mu.
Red 76: Red 75:
===Mai Valentine===
===Mai Valentine===


Mai Valentine je lijepa, ali i jako, jako opasna! Ona je jedan od najbojih igrača na svijetu. Profinjena Mai ne vjeruje nikome i pomalo je usamljena. Svjesna je svoje ljepote i koristi koje joj ona može donijeti u igri. Ona je u početku varala koristeći mirise. Ali je na kraju ugledala se Yugija i Joeyja.
Mai Valentine je lijepa, ali i jako, jako opasna! Ona je jedan od najbojih igrača na svijetu. Profinjena Mai ne vjeruje nikome i pomalo je usamljena. Svjesna je svoje ljepote i koristi koje joj ona može donijeti u igri. Ona je u početku varala koristeći mirise. Ali je na kraju ugledala se Yugija i Joeyja. Njena najdraža karta je Okrutna dama.


[[Slika:Mai24.jpg]]


== Igre ==
== Igre ==

Verzija na dan 8 februar 2008 u 00:01

Info
Info
Ovo je glavno značenje pojma Yu-Gi-Oh!. Za druga značenja, pogledajte Yu-Gi-Oh! (čvor).

Yu-Gi-Oh! je manga koja se prvi put objavila 1996. Godine autora Kazuki Takahashi-a. Zbog velikog uspjeha od toga je mapravljena anime serija i veoma uspješna kartaška igra. Priča govori o šesnaestogodišnjem dječaku Yugiju koji dobija egipatsku zagonetku i s njom oslobađa duh egipatskog faraona. Zajedno sa njim mora u raznim borbama svijet spasiti od propasti. Mnogi prijatelji a pogotovo Joey (jap. Katsuya), Tristan (jap. Hiroto) i Tea (jap. Anzu) stoje uvijek iza njega i pomažu mu.


Priča

Japanski učenik Yugi Mutou dobija staru, egipasku, trodimenzionalnu zagonetku koju niko prije nije riješio i pokušaje je riješit. To če mu promijenit cijeli život jer kad sklopi „tisućljetnu zagonetku“ oslobodit će drevni duh egipatskog faraona u kojeg je izbrisano pamćenje i skim mora dijeliti tijelo. Pomoću igre „dvoboj čudovišta“ Yugi i Yami kako faraon želi da se oslovljava pokušavaju da vrate izgubljemo pamćene faraoma. Mnoge zle moći žale da Yugiju otmu tisućljetnu zagonetku i njenu moć ali Yugi zajedno sa svojim prijateljima Joey Wheeler, Tea Gardner i Tristan Taylor im hrabro odupire.


1. sezona kraljevstva dvoboja

Prva sezona govori o kraljevstvu dvoboja jednom od turnira Maximilion Pegasusa. Pegasus je oteo dušu Yugijevog djeda da natjera Yugija da učestvuje na turniru i ako pobijedi oslobodiće njegovog djeda. Turnir je samo zato organizovan da bi mogao ukrast Yugijevu hiljadugodišnju zagonetku. Jer ko posjeduje sve elemente ima neograničenu moć a kasnije saznajemo da Pegasus želi elimente da bi oživo svoju zaručnicu Sesiliju. U finalu će Yugi pobijediti i Pegasus će ga proglasiti kraljom igara. Pred kraj sezone Yami Bakura će Pegasusu ukrast hiljadugodišnje oko. Prva sezona ima još dvije kratke priče u drugoj priči „Virtual World“ Kaibu zatvore u virtualni svijet ljudi iz njegove firme. Yugi, Joey i Mokuba uspiju pobijediti velikog zmaja i oslobodit Kaibu. Nakon toga pet članova firme Kaiba pošalje u virtualni svijet. A u trećoj priči se radi o kackaškoj igri „Dongeon dice


2. sezona bitke bojnog grada

U 2. Sezoni Seto Kaiba organizuje turnir „Bojni grad“ da bi dubio tri egipatske božanske karte tri njamoćnije karte u igri. On dobija od Ishizu Obeliska mučitelja (jap. „God of Obelisk"). Druge dvije karte pripadaju Mariku njenom bratu koji ih je ukrao iz njenih skrovišta. Te tri karte su najjače u igri čak jače i od Exodije. Kasnije će Yugi od Marika dobiti Slifera (jap. „God of Osiris"). Ali Marik ima još jednu kartu krilatog zmaja Ra (jap. „God of Ra“). Marik želi da ukrade hiljadugodišnju zagonetku od Yugija da bi postao gospodar svijeta. 8 tako u 4kits verziji u japanskom orginalu želi da pobijedi faraona di se osvetio za to što je morao svoj cijeli život provesti kao čuvar grobnice). U finalu Marik će Mai poslati kraljevstvo sijena zato što je izgubila dvoboj.

Likovi

Yugi Moto

Yugi Moto (jap. 武藤 遊戯): Yugi Moto je za svoje godine vrlo malen (16 godina) i zbog toga ga drugi često zezaju. On je uvijek fin i poslušan i pomoću hiljadugodišnje zagonetke može stupiti u kontakt sa Yami Yugijem. Otac mu je uvijek u potrazi za novim pustolovinama.

Špil Yugi je svoj špil dobio od svog djeda sastoji se od raznih vrsta karti. Najdraža karta mu je Mračni čarobnjak

Yami Yugi

Yami Yugi (jap. 闇遊戯): Faraon Aten je 3000 stari egipatski faraon iz 18. Dinastije (4kids sa svojom licencom naznaćuju starost faraona na 5000 hiljada). On je veoma tajnovit i njegov duh živi u unutrašnjasti hiljadugodišnjeg elementa. On će to ime dobiti tek na kraju prve sezone Yami prijevodu na bosanski znači tama. U sezoni „Doom“ će ga zvati faraon a u sljedećim epizodama će se otkriti njegovo pravo ime Aten.


Tea Gardner

Tea Gardner (jap. 真崎 杏子): Tea Gardner je Yugijeva najbolja prijateljica. Nakon škole želi otići u Ney York i tamo naučiti plesati. Ona uvijek podržaje svoje prijatelje a kad je potrebno i ona se sa hrabrošću bori protiv zla.

Špil Tein se špil sastoji iz čarobnjaka i ljubavniih čodovišta.

Tristan Taylor

Tristan Taylor (jap. 本田 ヒロト): Tristan Taylor je jedan Yugijev prijatelj. Prije je sa Jonouchijem Yugija zezao. To se promijenilo kada je u bitci protiv čistača Yugi ih spasio.


Joey Wheeler

Joey Wheeler (jap.城之内 克也) : Joey Wheeler je Yugijev najbolji prijatelj i tokom serije razvija se u veoma dobrog majstora dvoboja čudovišta. On se pogotovo brine za svoju Sereneti oni su u djetinstvu razdvojeni. Sereneti boluje od bolesti očiju.

Špil Joeyev špil se u početku sastojo samo iz čudovišta dok mu Yugi nije pomogo a na putu prema kraljevstvu dvoboja Yugi je dao Joeyu čarobnjaka vremena. Najdraža karta mu je Crveno oki crni zmaj.


Seto Kaiba

Seto Kaiba (jap. 海馬 瀬人): Seto Kaiba je vlasnik velike firme igara koja se zove „Kaiba Korporacija“ i jedan je od Yugijevih najvećih rivala. Njegov brat Mokuba je uvijk uz njega. On je bio nepobijeđeni šampion dvoboja čuduvišta sve dok ga nije Yugi porazio. Seto i Mokuba su preživili saobraćajnu nasreću u kojoj su izgubili roditelje. Veliko bogatstvo njihovih roditelja koji su trebali naslijediti otet im je od njihovih rođaka. Oni su kao siročad prihvaćeni od Guzaburu Kaibe svjetskog prvaka u šahu zato što ga je Seto pobijedio. Od tada Seto nosi i titulu svjetskog prvaka u šahu. Međuostalom Seto ima tri legenderna plavooka zmaja u svom špilu. U prvoj epezodi pokušao je sa programom Death T ubiti Yugija i njegove prijatelje.


Marik Ishtar

Marik Ishtar (jap. マリク・イシュタール): Marik Ishtar je zapravo čuvar groba faraona. Ali želja da vidi svijet izvan njegove podzemne somovine i zlobnost njegovog oca pretvorila ga je u Yami Marik. Yami Marik je poslao svog oca u kraljvstvo sjena a Odion ga je spriječio da ne napravi još veću štetu. Pošto je tog dana vidio Šadija on misli da je faraon ubio njegovog oca od tada on se želi osvetu. On želi da dobije egipatske karte da bi mogao da ubije faraona i da on postane faraon to jest gospodar svijeta. Njegova starijasestra Ishizu Ishtar je posjedu hiljadugodišnje ogrlice. Yami Marik će pojav kad Odin umre. Tako da nema Odiona da štiti Marika od njegove loše strane.


Ryou Bakura

Ryou Bakura (jap. 獏良 了): Bakura je prijatelj Yugija. Ali on je u posjedu hiljadugodišnjeg prstena u kojem živi zli duh star 3000 godina koji često preuzme kontrolu nad njim. On želi da ukrade sve hiljadugodišnje elemente i da preuzme kontrolu nad svijetom. O njegovoj porodici poznato je samo da ima stariju sestru Amane koja umrla u saobraćajnoj nesreći. Ali Bakura joj ipak redovno šalje pisma kao da je živa. Otac mu je arheolog. On je hiljadugodišnji prsten našao na pijaci u egiptu. I kasnije ga poklonio svom sinu.


Maximilon Pegasus

Maximilion Pegasus (Pegasus J. Craford) je izumitelj dvoboja čudovišta. On organizuje turnir „kraljevstvo dvoboja“ da ukrao sve hiljadugodišnje elemente i oživio svoju zaručnicu Ceciliu. Njegov hiljadugodišnji elemenat se zove tisućljetno oko. Pomoću njega može čitati misli drugih i zatvarati ljude u karte. On će izgubiti hiljadugodišnje oko u borbi sjena protiv zlog duha hiljadugodišnjeg prstena (u seriji Bakura).


Mai Valentine

Mai Valentine je lijepa, ali i jako, jako opasna! Ona je jedan od najbojih igrača na svijetu. Profinjena Mai ne vjeruje nikome i pomalo je usamljena. Svjesna je svoje ljepote i koristi koje joj ona može donijeti u igri. Ona je u početku varala koristeći mirise. Ali je na kraju ugledala se Yugija i Joeyja. Njena najdraža karta je Okrutna dama.

Datoteka:Mai24.jpg

Igre

Od 1999. godine proizvelo se mnogo Yu-Gi-Oh igara za razne platforme. Proizvođač igara je Konami.

  • Capsuel Monster JP (Game Boy)
  • Forbidden Memories (PlayStation) 1999
  • Forbidden Memories (PlayStation) 1999
  • Duelists of the Roses (PS2) 2001
  • The Falsebound Kingdom (GC) 2002
  • Worldwide Edition (Game Boy Advance)
  • Dungeon Dice Monsters (Game Boy Advance)
  • Power of Chaos: Yugi The Destiny (PC) 2003
  • Power of Chaos: Kaiba The Revenge (PC) 2004
  • Power of Chaos: Joey The Passion (PC) 2004