Razlika između verzija stranice "Transseksualnost"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Dkusic (razgovor | doprinosi)
No edit summary
 
mNo edit summary
Red 1: Red 1:
'''Transseksualnost''' je identitet koji '''transseksualna osoba''' poprimi kad se identifikuje sa [[gender]]om koji je suprotan onom koji joj je pripisan kao [[seksualni pol]], uglavnom prilikom rođenja. Transeksualni muškarci i žene čine pokušaj ili imaju želju da načine promjenu i prelaz (tranziciju) s jednog rođenog seksualnog pola u suprotni. Stereotipični slučajevi se tiču "žena zarobljenih u muškom tijelu" ili vice versa, mada mnoge transeksualne osobe, kao i neki izvan ove zajednice, odbacuju ovo objašnjenje.
'''Transseksualnost''' je identitet koji '''transseksualna osoba''' poprimi kad se identifikuje sa [[gender]]om koji je suprotan onom koji joj je pripisan kao [[seksualni pol]], uglavnom prilikom rođenja. Transeksualni muškarci i žene čine pokušaj ili imaju želju da načine promjenu i prelaz (tranziciju) s jednog rođenog seksualnog pola u suprotni. Stereotipični slučajevi se tiču "žena zarobljenih u muškom tijelu" ili obratno, mada mnoge transeksualne osobe, kao i neki izvan ove zajednice, odbacuju ovo objašnjenje.


[[Category: Gender]]
[[Category: Gender]]

Verzija na dan 2 januar 2006 u 19:30

Transseksualnost je identitet koji transseksualna osoba poprimi kad se identifikuje sa genderom koji je suprotan onom koji joj je pripisan kao seksualni pol, uglavnom prilikom rođenja. Transeksualni muškarci i žene čine pokušaj ili imaju želju da načine promjenu i prelaz (tranziciju) s jednog rođenog seksualnog pola u suprotni. Stereotipični slučajevi se tiču "žena zarobljenih u muškom tijelu" ili obratno, mada mnoge transeksualne osobe, kao i neki izvan ove zajednice, odbacuju ovo objašnjenje.