Metrički sistem: razlika između verzija

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodano 370 bajtova ,  prije 14 godina
nema sažetka izmjene
mNo edit summary
No edit summary
'''Metrični sistem''' zahvaljujemoili padu'''metrički sistem''' je naziv za decimalni sistem mjerenja, koji se zvanično koristi u SI sistemu jerenja. Metrični sistem se razvio nakon pada francuske monarhije. Nacionalini savjet republike je 1795. poništiloponištio dotada vrijedne mjere koje su se u čitavoj francuskoj[[Francuska|Francuskoj]] razlikovale. Stare mjere su zamkijenjenezamijenjene jedinicama metričkog sistema.
 
== Jedinica prostoradužine ==
 
[[Metar]] je definirandefinisan kao desetmilionski dio dužzinedužine razmaka između [[pol]]a i [[ekvator]]a. PodijelaPodjela metra podlježepodliježe [[decimalni sistem|decimalnom sistemu]] sa latinskim i grčkim prefiksima.
== jedinica dužine ==
 
Metar je definiran kao desetmilionski dio dužzine razmaka između [[pol]]a i [[ekvator]]a. Podijela metra podlježe [[decimalni sistem|decimalnom sistemu]] sa latinskim i grčkim prefiksima.
 
== Jedinica mase ==
 
Kao jedinica mase je definirandefinisan [[gram]]. Jedan gram odgovara težini jednog kubnog cantimetra vode na temperaturi od 4° [[Celsij]]aC, kada voda ima najveću gustoću ([[anomalija vode]])
 
== Jedinica prostora ==
 
Kao jedinica prostora je definiran jedan [[litar]] što odgovara 1000 kubičnih centimetara.
 
== Jedinica zapremine ==
 
Kao jedinica prostorazapremine je definirandefinisan jedan [[litar]] što odgovara 1000 kubičnih centimetara.
 
== Historija ==
 
Poslije uvođenja metričnog sistema mjere, u francuskojFrancuskoj je napravljen jedan štabštap dužine od jednog metra od spoja Platine[[platina|platine]] i Irdija[[iridijum]]a čije su kopije podijeljene po cijelom svijetu kao standard. Za standardiziranje težine je napravljen jedan cilindar od Platineplatine težine 1000g.
 
Na početku se francuzi nisu htjeli pomiriti sa novim jedinicama koje su se tek 1840. probile u čitavoj republici. U [[Velika Britanija|Velikoj Britaniji]] je metrični sistem je uveden tek 1864. godine paralelno sa britanskim ''Imperial Units'' sistemom. [[1866]]. ja metrični sistem je uveden i u [[SAD]], a u [[Njemačka|NjemačkojNjemačku]] tek [[1870]]/71.
Poslije uvođenja metričnog sistema mjere, u francuskoj je napravljen jedan štab dužine od jednog metra od spoja Platine i Irdija čije su kopije podijeljene po cijelom svijetu kao standard. Za standardiziranje težine je napravljen jedan cilindar od Platine težine 1000g.
 
Metrični sistem je prenešen na elektricitet, [[magnetizam]], temperaturu itd. i od [[1921]] vrijedeivrijedi kao Internationalni Sistem za mjeru (''SI'').
Na početku se francuzi nisu htjeli pomiriti sa novim jedinicama koje su se tek 1840 probile u čitavoj republici. U [[Velika Britanija|Velikoj Britaniji]] je metrični sistem uveden tek 1864 godine paralelno sa britanskim ''Imperial Units'' sistemom. [[1866]]. ja metrični sistem uveden i u [[SAD]] u [[Njemačka|Njemačkoj]] tek [[1870]]/71.
 
[[Kategorija:Mjerne jedinice]]
Metrični sistem je prenešen na elektricitet, [[magnetizam]] temperaturu itd. i od [[1921]] vrijedei kao Internationalni Sistem za mjeru (''SI'').
 
[[ca:Sistema mètric decimal]]
[[cs:Metrická soustava]]
[[de:Metrisches System]]
[[en:Metric system]]
[[es:Sistema métrico decimal]]
[[fr:Système métrique]]
[[ga:Córas méadrach]]
[[id:Sistem metrik]]
[[jais:メートル法Metrakerfið]]
[[ms:Sistem Metrik]]
[[nl:Metriek stelsel]]
[[ja:メートル法]]
[[ru:Метрическая система мер]]
[[sv:Metersystemet]]
26.712

izmjena

Navigacija