Razlika između verzija stranice "Zakon braće"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
JAnDbot (razgovor | doprinosi)
NH08 (razgovor | doprinosi)
Red 48: Red 48:
{{glavni|Prison Break (sezona 3)}}
{{glavni|Prison Break (sezona 3)}}


Sezona 3 sadrži znatno manji broj epizoda,13, i uvodi nas u život likova koji su završili u [[Panama|Panami]]. Dok je Lincoln trenutno oslobođen od optužbi, Michael je pritvoren u [[Penitenciaría Federal de Sona|Soni]], optužen za ubistvo. Sona je zatvor gdje vlast unutar zatvora drži glavna banda dok su čuvari samo oko zatvora i paze da neko ne pobjegne. Lincoln ubrzo uspostavlja kontakt sa [[Gretchen Morgan]] (operativkom Kompanije koja je zadužena za operacije u Panami), koja drži LJ-a ([[Marshall Allman]]) i Saru ([[Sarah Wayne Callies]]), ženu koju voli Michael. Lincoln prenosi informacije Michaelu u zatvor gdje se od njega traži da pobjegne sa Jamesom Whistlerom ([[Chris Vance]]) iz Sone. Sezona prati Michaelove i Jamesove pokušaje i planove za bijeg iz zatvora dok Lincoln pokušava da održi dobre veze sa Gretchen. Sucre dobiva posao grobara u Soni u pokušaju da pomogne Michaelu da pobjegne. Kada Lincoln pokušava da pronađe i oslobodi LJ-a i Saru stvari se zakompliciraju i na domak ruke oni mu izmaknu. Tada Gretchen šalje Lincolnu kutiju sa glavom u njoj kao upozorenje dok je Lincoln mislio da je to Sarina glava. Na kraju sezone par bježi iz zatvora zajedno sa Mahoneom i McGradyem dok iza sebe ostavljaju Bellicka, T-Baga i Sucrea (koji zaglavi u zatvor poslije bijega). LJ i Sofia (žena u koju je zaljubljen Lincoln) kasnije bivaju zamenjeni za Whistlera dok se Michael sprema osvetiti za Sarinu smrt.
Sezona 3 sadrži znatno manji broj epizoda,13, i uvodi nas u život likova koji su završili u [[Panama|Panami]]. Dok je Lincoln trenutno oslobođen od optužbi, Michael je pritvoren u [[Sona|Soni]], optužen za ubistvo.


=== Sezona 4 ===
=== Sezona 4 ===

Verzija na dan 11 april 2009 u 20:15

Prison Break
Datoteka:Prison Break S3intro.jpg
Izvorni naslovPrison Break
Zakon braće
AutorPaul Scheuring
Glumcipostava iz 4. sezone:
Dominic Purcell
Wentworth Miller
Amaury Nolasco
Wade Williams
Robert Knepper
Chris Vance
Sarah Wayne Callies
Danay Garcia
Jodi Lyn O'Keefe
William Fichtner
PorijekloSjedinjene Američke Države SAD
Originalni jeziciEngleski jezik
Španski jezik
Br. epizoda57+
Trajanje50 minuta
Emitiranje
Emitiranje29. august 2005.
Vanjski linkovi
Veb-sajt
Profil na IMDb-ju

Prison Break (Zakon braće) je Zlatnim globusom i Emmyjem nominovana američka akciona/dramska TV serija. Prison Break je američka TV serija koja govori o bjegu iz zatvor nastavljaćujeg bjega iz Fox River State Penitentiary i borbe protiv organizacije internacionalnih firmi i Kompanije. Michael Scolefild (Wentworth Miller) pritom pokušava da spasi svog nevinog na smrt osuđenog brata Lincon Burrows (Dominic Purcell) iz zatvora.

Serija se prvi put emitirala 29. augusta 2005. na američkom kanalu Fox. Zadnja epizoda treće sezone je emitirana 18. februara 2008. u Americi. I ako je interes opadao Fox je započeo sa produkcijom četvrte sezone. Prve dvije epizode od ukupno 22 epizode emitirana je 1 septembra u Americi.

Kreator ove serije je Paul Scheuring. Producirana je od strane Adelstein-Parouse Productions u asocijaciji sa Original Television i 20th Century Fox Television. Sadašnji producenti serije su Matt Olmstead, Kevin Hooks, Marty Adelstein, Dawn Parouse, Neal Moritz, i Brett Ratner.

Uvodnu muziku napisao je Ramin Djawadi koji je bio nominovan za Primetime Emmy Award 2006. godine. Nastajanje Prison Breaka počelo je kao ideja (čovjek namjerno dozvoljava da ga uhapse i odvedu u zadvor da bi oslobodio svog brata od smrte kazne i zajedno sa njim ponovo pobjegao) koja je bila predložena filmskom autoru Paul T. Scheuring producentu Dawn Parouse zato što su htjeli producirati akcijsku tv seriju. I ako je Scheuring bio fasciniran idejom u početku nije pokazivao veliko interesovanje. Bojao se da niko neće htjeti da emitira tu seriju i da će koncept biti teško pretvoriti u seriju. Kasnije je dobio ideju da doda izdaju kao sporednu radnju. Kasnije je napisao Plot i izmislio karaktere. 2003 je predstavio priču Američko kanalu Fox koji na početku nije vjerovao da će serija uspjeti. Kasnije je se planiralo da se serija pretvori u mini seriju od 10 epizoda i da je Steven Spielberg ili Bruce Willis producira ali ideja nije nikad ostvarena. Nakon velikih uspjeha serija kao što su Lost ili 24 Fox je promijenio svoje mišljenje i 2004 počeo sa proizvodnim Prison Break

Sezone

Pilot

Lincoln Burrows osuđen je na smrtnu kaznu i trebao bi biti pogubljen za nekoliko mjeseci zbog ubojstva za koje je njegov mlađi brat Michael siguran da nije počinio. U nedostatku drugih opcija i sa sve manje vremena koje preostaje njegovom bratu, Michael Scofield poduzima drastične mjere kako bi završio u zatvoru Fox River, istom zatvoru u kojem se nalazi Lincoln. Jednom unutar zatvora, Michael – inače građevinski inženjer dobro upoznat s nacrtom zatvora – počinje provoditi zamršeni plan za bijeg s Lincolnom.

Sezona 1

Prva sezona sadrši 22 epizode, počinje ubistvom Terrencea Steadmana, brata potpredsjednice SAD-a, za čiju je smrt osumnjičen Lincoln "Linc" Burrows. Zbog snažnih dokaza koji mu ne idu u prilog, Lincoln je osuđen na smrtnu kaznu i poslan je u zatvor "Fox River" gdje čeka smaknuće. Lincolnov brat, Michael Scofield, je uvjeren u Lincolnovu nevinost i sprema plan bijega. Nakon što se sam smjesti u Fox River, vrijeme radi protiv Michaela i on mora preći razne prepreke, te uspostaviti čvrste veze među ostalim osuđenicima i zatvorskim osobljem kako bi izvukao svog brata. U tome im pomaže i Veronica Donovan, njihova prijateljica, koja istražuje zavjeru zbog koje je Lincoln poslat u zatvor. Osim toga, prati ih i tajna organizacija poznata kao Kompanija.

Sezona 2

Druga sezona također sadrži 22 epizode i odmah se nadovezuje na kraj prve sezone. Radnja se zbiva osam sati nakon bijega iz zatvora Fox River, fokusirajući se na bijeg Mikea, Linca i ostalih. Predstavljeni su novi likovi, kao lik federalnog agenta Alexander Mahone, kojemu je dat posao da pronađe i ulovi 8 odbjeglih zatvorenika. Druga tema serije je politička zavjera kojom upravlja Kompanija, koja ne odustaje u svom cilju da eliminira Lincolna Burrowsa i sve ostale koji im se nađu na putu.

Sezona 3

Sezona 3 sadrži znatno manji broj epizoda,13, i uvodi nas u život likova koji su završili u Panami. Dok je Lincoln trenutno oslobođen od optužbi, Michael je pritvoren u Soni, optužen za ubistvo. Sona je zatvor gdje vlast unutar zatvora drži glavna banda dok su čuvari samo oko zatvora i paze da neko ne pobjegne. Lincoln ubrzo uspostavlja kontakt sa Gretchen Morgan (operativkom Kompanije koja je zadužena za operacije u Panami), koja drži LJ-a (Marshall Allman) i Saru (Sarah Wayne Callies), ženu koju voli Michael. Lincoln prenosi informacije Michaelu u zatvor gdje se od njega traži da pobjegne sa Jamesom Whistlerom (Chris Vance) iz Sone. Sezona prati Michaelove i Jamesove pokušaje i planove za bijeg iz zatvora dok Lincoln pokušava da održi dobre veze sa Gretchen. Sucre dobiva posao grobara u Soni u pokušaju da pomogne Michaelu da pobjegne. Kada Lincoln pokušava da pronađe i oslobodi LJ-a i Saru stvari se zakompliciraju i na domak ruke oni mu izmaknu. Tada Gretchen šalje Lincolnu kutiju sa glavom u njoj kao upozorenje dok je Lincoln mislio da je to Sarina glava. Na kraju sezone par bježi iz zatvora zajedno sa Mahoneom i McGradyem dok iza sebe ostavljaju Bellicka, T-Baga i Sucrea (koji zaglavi u zatvor poslije bijega). LJ i Sofia (žena u koju je zaljubljen Lincoln) kasnije bivaju zamenjeni za Whistlera dok se Michael sprema osvetiti za Sarinu smrt.

Sezona 4

Uloge i likovi

Glumačka postava u četvrtoj sezoni


Glumci koji su napustili seriju

Također pogledajte

Vanjski linkovi

Šablon:Link FA