Zakon braće

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Zakon braće
Izvorni naslovPrison Break
ŽanroviAkcija
Drama
Akcijski triler
AutorPaul Scheuring
GlumciDominic Purcell
Wentworth Miller
Robin Tunney
Peter Stormare
Amaury Nolasco
Marshall Allman
Wade Williams
Paul Adelstein
Robert Knepper
Rockmond Dunbar
Sarah Wayne Callies
William Fichtner
Chris Vance
Robert Wisdom
Danay García
Jodi Lyn O'Keefe
Michael Rapaport
Mark Feuerstein
Inbar Lavi
Augustus Prew
Kompozitor muzičke temeRamin Djawadi
Porijeklo Sjedinjene Američke Države
Originalni jeziciEngleski
Španski
Arapski
Br. sezona5
Br. epizoda84 (spisak epizoda)
Produkcija
Izvršni producentiMarty Adelstein
Neal H. Moritz
Dawn Parouse
Brett Ratner
Paul Scheuring
Matt Olmstead
Kevin Hooks
Michael Pavone
MontažaEtienne Des Lauriers
Scott Eilers
Eric Seaburn
Warren Bowman
Kaja Fehr
James Coblentz
LokacijeChicago
Joliet (Illinois)
Toronto
Dallas
Panama City
Pensacola (Florida)
Los Angeles
KinematografijaFernando Argüelles
Jeffrey C. Mygatt
Robert LaBonge
Chris Manley
Robbie Greenberg
Trajanje42 minute
Produkcijske kompanijeOriginal Film
Adelstein/Parouse Productions
20th Century Fox Television
Distributer20th Television
Emitiranje
Originalna mrežaFOX
Format slike480i (SDTV)
720p (HDTV)
1080i (HDTV)
Format tonaDolby Digital with 5.1 channels
Emitiranje29. 8. 2005
Hronologija
PovezanoKraljevi bijega
Vanjski linkovi
Službena stranica
Profil na IMDb-ju

Zakon braće (engleski: Prison Break) američka je akcijsko-dramska TV-serija nominirana za Zlatni globus i Emmy. Serija prati bijeg iz državnog zatvora Fox River, nastavak bijega na slobodi te borbu protiv organizacije međunarodnih firmi, tzv. Kompanije. Michael Scofield (Wentworth Miller) pritom pokušava spasiti svog nevinog i na smrt osuđenog brata Lincolna Burrowsa (Dominic Purcell) iz zatvora (u 1. sezoni).

Serija se počela emitirati 29. augusta 2005. na američkoj televiziji FOX. Autor je Paul Scheuring, a seriju producira Adelstein–Parouse Productions u asocijaciji s kompanijama Original Television i 20th Century Fox Television. Filmski producenti serije su Matt Olmstead, Kevin Hooks, Marty Adelstein, Dawn Parouse, Neal Moritz i Brett Ratner. Muziku potpisuje Ramin Djawadi, koji je bio nominiran za Primetime Emmy nagradu 2006. godine.

Nastajanje Zakona braće počelo je kao ideja (čovjek namjerno dozvoljava da ga uhapse i odvedu u zatvor kako bi pokušao osloboditi svog brata od smrtne kazne i pobjeći s njim iz zatvora) koja je bila predložena Scheuringu i producentici Dawn Parouse zato što su htjeli producirati jednu akcijsku TV-seriju. Iako je Scheuring bio fasciniran idejom, u početku nije pokazivao veliko interesovanje. Bojao se da niko neće htjeti emitirati tu seriju i da će koncept biti teško pretvoriti u seriju. Kasnije je dobio ideju da ubaci urotu kao sporednu radnju, te je napisao zaplet i izmislio likove. Godine 2003. predstavio je priču televiziji FOX, koja na početku nije vjerovala da će serija uspjeti. Kasnije se planiralo da se serija pretvori u mini seriju od 10 epizoda i da je producira Steven Spielberg ili Bruce Willis, ali ideja nije nikad ostvarena. Nakon velikih uspjeha serija kao što su Izgubljeni ili 24 FOX je promijenio mišljenje i 2004. počeo s radom na Zakonu braće.

Sezone[uredi | uredi izvor]

Pilot[uredi | uredi izvor]

Lincoln Burrows osuđen je na smrtnu kaznu i trebao bi biti pogubljen za nekoliko mjeseci zbog ubistva za koje je njegov mlađi brat Michael siguran da nije počinio. U nedostatku drugih opcija i sa sve manje vremena koje preostaje njegovom bratu, Michael poduzima drastične mjere (vrši oružanu pljačku banke i dobija kaznu od pet godina) kako bi završio u zatvoru Fox River, istom zatvoru u kojem se nalazi Lincoln, prethodno smislivši genijalan, ali jako kompliciran plan bijega. Dospjevši u zatvor, Michael – inače prikriveni genije i građevinski inženjer, dobro upoznat s nacrtima zatvora (njegova firma radila je rekonstrukciju zatvora) – počinje korak po korak provoditi taj zamršeni plan za bijeg s Lincolnom.

Sezona 1[uredi | uredi izvor]

Prva sezona sadrži 22 epizode. Počinje ubistvom Terrencea Steadmana, brata Caroline Reynolds, potpredsjednice SAD-a. Za ubistvo je osumnjičen Lincoln "Linc" Burrows. Zbog snažnih dokaza koji mu ne idu u prilog, Lincoln je osuđen na smrtnu kaznu i poslan u zatvor Fox River, gdje čeka smaknuće. Lincolnov brat, Michael Scofield, uvjeren je u Lincolnovu nevinost i sprema plan bijega. Nakon što se sam "pošalje" u Fox River, vrijeme radi protiv Michaela i on mora preći razne prepreke, te uspostaviti čvrste veze s ostalim osuđenicima koji mu mogu pomoći i zatvorskim osobljem kako bi izvukao svog brata, naročito sa dr. Sarom Tancredi (Sarah Wayne Callies), kćerkom guvernera Illinoisa, koja radi kao zatvorski doktor, jer ambulanta predstavlja ključni dio plana. Međutim, između Michaela i Sare neplanski se pojavljuju osjećaji. U svemu ovome Michaelu i Lincolnu pomaže i Veronica Donovan, njihova prijateljica i bivša Lincolnova djevojka, koja istražuje zavjeru zbog koje je Lincoln poslan u zatvor. Osim toga, prati ih i tajna organizacija poznata kao Kompanija.

Sezona 2[uredi | uredi izvor]

Druga sezona također sadrži 22 epizode i odmah se nadovezuje na kraj prve sezone. Radnja se zbiva osam sati nakon bijega iz Fox Rivera, fokusirajući se na pokušaje Michaela, Lincolna, Sucrea, C-Notea i ostalih da ostanu na slobodi, ali i da pronađu pet miliona dolara, zakopanih na parceli u Utahu, a za koje im je rekao Charles Westmoreland, koji nije uspio pobjeći s njima jer je podlegao rani koju je ranije zadobio u borbi sa Bellickom, glavnim čuvarom u Fox Riveru. Uvedeni su novi likovi, kao, npr., FBI-agent Alexandera Mahonea, kome je dat posao da pronađe i ulovi (tačnije, ubije) osam odbjeglih zatvorenika. Druga tema serije je politička zavjera kojom upravlja Kompanija, koja ne odustaje u svom cilju da eliminira Lincolna Burrowsa i sve ostale koji im se nađu na putu.

Sezona 3[uredi | uredi izvor]

Treća sezona sadrži znatno manji broj epizoda (13 – razlog je štrajk scenarista u Hollywoodu) i uvodi nas u život likova koji su završili u Panami. Dok je Lincoln trenutno oslobođen od optužbi, Michael je pritvoren u najgorem panamskom zatvoru Soni, optužen za ubistvo. Sona je zatvor gdje vlast unutar zatvora drži glavna banda dok su čuvari samo oko zatvora i paze da neko ne pobjegne. Lincoln ubrzo uspostavlja kontakt sa Gretchen Morgan (operativkom Kompanije koja je zadužena za operacije u Panami), koja u zatočeništvu drži Lincolnovog sina L. J-a (Marshall Allman) i Saru. Lincoln prenosi informacije Michaelu u zatvor, gdje se od njega traži da pobjegne s tajanstvenim Jamesom Whistlerom (Chris Vance). Sezona prati Michaelove i Whistlerove pokušaje i planove za bijeg iz zatvora dok Lincoln pokušava održati dobre veze sa Gretchen. Sucre dobija posao grobara u Soni u pokušaju da pomogne Michaelu da pobjegne. Kad Lincoln pokušava pronaći i osloboditi L. J-a i Saru, stvari se zakompliciraju i nadomak ruci oni mu izmaknu. Tada Gretchen šalje Lincolnu kutiju sa glavom u njoj kao upozorenje (Lincoln je mislio da je to Sarina glava). Na kraju sezone par bježi iz zatvora zajedno s Mahoneom i "McGradyjem" dok iza sebe ostavljaju Bellicka, T-Baga i Sucrea (koji spletom okolnosti zaglavi u zatvoru). L. J. i Sofia (Whistlerova djevojka) kasnije bivaju razmijenjeni za Whistlera, dok se Michael sprema osvetiti Gretchen i Kompaniji za Sarinu smrt.

Sezona 4[uredi | uredi izvor]

Četvrta sezoni opet ima 22 epizode, a ovog puta serija prati tim koji je organizirao Don Self, agent Agencije za domovinsku sigurnost. Zadatak tima jest da dođe u posjed nečega što se zove Scylla. Iako tim ispočetka vjeruje da je Scylla Kompanijin tajni "rokovnik", kasnije će se ispostaviti da ona sadrži informacije o obnovljivoj ćeliji za proizvodnju energije, što bi onome ko je posjeduje donijelo ogromnu moć u svjetskim razmjerima. U prvoj polovini sezone tim nastoji pribaviti šest kartica potrebnih za pristup Scylli i provaljuje u sjedište Kompanije kako bi je ukrao. Također, otkriva se da je Sara živa, a krajem sezone da je i trudna, Bellick gine, žrtvovavši se za tim, a za Selfa se ispostavlja da je dvostruki agent koji Scyllu zadrži za sebe i namjerava je prodati onome ko najviše ponudi. Iako nerado, Lincoln se priključuje Kompaniji kako bi vratio Scyllu, za što će u zamjenu Kompanija operirati Michaela, kome je otkriven hipotalamusni hamartom (vrsta urođenog tumora na mozgu – Michael je često imao krvarenje iz nosa tokom posljednje sezone), koji je naslijedio od majke. Michael kasnije saznaje da je njegova majka Christina još živa (tokom cijele serije smatrana je mrtvom). Za nju se otkrije da je radila za Kompaniju, a zatim i da se domogla Scylle i da je, također, planira prodati najboljem ponuđaču. Sezona se završava u Miamiju tako što Michael i tim uspijevaju vratiti Scyllu, budu oslobođeni svih optužbi, osim T-Baga, koji je vraćen u Fox River, General (vođa Kompanije) uhapšen je i čeka smaknuće, Kompanija uništena, a Christinu ubija Sara, spasivši tako život Michaelu. U pretposljednjoj sceni finala sezone, kad je sve već gotovo, Michael i Sara šetaju plažom kad se iz Michaelovog nosa opet pojavi krv, što je bio znak da se tumor vratio i da Michael neće još dugo izdržati. Shvativši to, zagrle se suznih očiju, nakon čega počinje posljednja scena, koja se odvija četiri godine kasnije. Scena prikazuje Saru (koja ima čudan ožiljak na desnom ramenu) i njenog sinčića (Michaela mlađeg) te Lincolna, Sucrea i Mahonea na manjoj poljani. Nakon promjene kadra ispostavi se da je to ustvari groblje. Sinčić priđe jednom grobu i položi cvijeće na nj, a Lincoln origami pticu, koja je bila simbol njegove i Michaelove bratske veze. Nakon još jedne promjene kadra vidimo da je taj grob Michaelov. Svi mu odaju poštovanje i zatim napuste groblje.

Zakon braće: Konačni bijeg[uredi | uredi izvor]

Da bi se objasnilo šta se zapravo desilo nakon završetka 4. sezone, tj. između ovih posljednjih dviju scena, snimljen je TV-film Zakon braće: Konačni bijeg, koji nije odmah prikazan na TV-u u SAD-u nego je direktno izdan na DVD-u. U kratkim crtama: na Michaelovom i Sarinom vjenčanju Sara biva uhapšena zbog ubistva Christine Scofield (ubistvo je snimila kamera) i zatvorena u ženski zatvor u Miamiju, gdje se nalazi i Gretchen. U susjednom muškom zatvoru nalaze se T-Bag (privremeno) i General, koji želi Saru vidjeti mrtvu, nudeći 100.000 dolara onome ko je ubije. Saznavši za to, Michael uviđa da nema drugog rješenja osim da Saru izvuče iz zatvora, pa s Lincolnom, Sucreom i Mahoneom smišlja novi plan za bijeg. Plan na kraju uspijeva, ali Michael tom prilikom gine, žrtvujući se za Saru i nerođenog sina. U snimljenoj poruci koju je ostavio Lincolnu i Sari rekao je da je svjesno tako odabrao imajući u vidu da mu ionako nije bilo ostalo mnogo vremena zbog tumora te da ne žali zbog toga zato što su konačno svi slobodni.

5. sezona[uredi | uredi izvor]

U junu 2015. objavljeno je da je oživljenje mini serije u razvoju u FOX-u.[1] U augustu 2015. FOX je potvrdio narudžbu 10 epizoda za oživljenje, sa debitiranjem 2016. Nove epizode nastavak su originalne serije i dešavaju se nekoliko godina kasnije. Wentworth Miller i Dominic Purcell nastavljaju svoje uloge, a u seriju će se vratiti i ostali izvorni likovi. Kreator serije Paul Scheuring piše prve epizode i bibliju serije. Iako je Michael poginuo u Posljednjem bijegu, direktorica FOX-a, Dana Walden, rekla je da će serije dati "logičan i uvjerljiv razlog zašto su uloge i dalje žive i zašto se i dalje kreću svijetom".[2]

Uloge i likovi[uredi | uredi izvor]

Glumačka postava[uredi | uredi izvor]

Glumci koji su napustili seriju[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Ausiello, Michael (2. 6. 2015). "Prison Break Limited Series In Development at Fox". TVLine. Pristupljeno 2. 6. 2015.
  2. ^ Andreeva, Nellie (6. 8. 2015). "'Prison Break' Sequel Limited Series A Go At Fox". Deadline.com. Pristupljeno 6. 8. 2015.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]