Dallas

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Dallas
Pogled na Dallas
Pogled na Dallas
Službeni grb {{{službeno_ime}}}
Grb
Lokacija {{{službeno_ime}}}
Država Sjedinjene Američke Države SAD
Američka savezna država Texas
Površina
 • Grad 997,1 km2
Nadmorska visina 131 m
Stanovništvo (2006)
 • Grad 1.232.940
 • Metropolitansko područje 6.003.967
Pozivni broj 214, 469, 972
Veb-sajt www.dallascityhall.com

Dallas je drugi grad po veličini u državi Texas i zajedno sa Fort Worth-om, sa kojim čini Dallas-Fort Worth metropleks (DFW), najveći ekonomski centar u južno-centralnom dijelu SAD-a. Dallas ima 1.1 milliona stanovnika a kao najveći dio DFW metropleksa uključuje 5.1 milliona stanovnika što ga čini jednim od 5 najvećih metropleksa u SAD-u. Dallas je također i sjedište općine Dallas.

Historija[uredi | uredi izvor]

Prvi evropski doseljenici u Dallas počeli su pristizati 1778. godine. Grad je osnovan 1841. godine nakon što je bio istražen i katastarski zaveden 1839. godine. 1846. godine osnovana je i općina Dallas.

Administrativna podjela[uredi | uredi izvor]

Gradska zajednica Dallas-Forth Worth metropleks se dijeli u nekoliko općina: Dallas, Collin, Denton, Kaufman i Rockwall. Svaki grad ima svog gradonačelnika. Trenutni gradonačelnik Dallas-a je Laura Miller.

Bosanskohercegovačka dijaspora[uredi | uredi izvor]

Prema neslužbenim procjenama u Dallasu se nalazi oko 8.000 bosanskohercegovačkih emigranata uglavnom doseljenika od zadnjeg rata (1992-1995). U DFW metropleksu ih ima oko 12.000. Zbog urbanističke organizacije grada koja je uglavnom bazirana na perifernom razvoju, većina bosanskih emigranata živi razbacano po metropleksu bez značajne centralne zajednice. Broj i uticaj BH organizacija je vrlo mali, te je uticajna sfera bh. dijaspore u društvenom i političkom razvoju grada izuzetno mala. Većina bh. emigranata u Dallas-u je iz neretvanskog regiona Hercegovine sa manjim brojem iz centralne Bosne i Bosanske krajine.