Michael Scofield

Ovo je bio istaknuti članak mjeseca.
S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Michael Scofield
Lik iz serije Zakon braće
Prvo pojavljivanje"Pilot"
Posljednje pojavljivanjeZakon braće: Konačni bijeg
StvaralacPaul Scheuring
Portretirao/laWentworth Miller
Dylan Minnette (mladi Michael)
Informacije
Nadimak"Gušter" (u Fox Riveru)
"Pahuljica" (C-Noteov)
"Ljepotan" (T-Bagov)
"Superstar" (3x01)
"Vodonoša" (3x04)
PseudonimiPhineas McClintock (2x01)
Wayne Merrick (2x09)
Michael Crane (2x15)
inženjer (3x11)
policajac Mathers (4x04)
Tituladipl. ing. građevine
PorodicaAldo Burrows (otac; pokojni)
Christina Rose Scofield (majka; pokojna)
Lincoln Burrows (brat)
L. J. Burrows (nećak)
Suprug(a)Nika Volek (rastavljena supruga)
Sara Tancredi
DjecaMichael Scofield Jr.

Michael Scofield je glavni lik u američkoj hit-seriji Prison Break. Tumači ga Wentworth Miller. Lik se prvi put pojavljuje u pilot-epizodi kao čovjek koji izvodi oružanu pljačku banke kako bi bio smješten u isti zatvor u kojem njegov stariji brat Lincoln Burrows (Dominic Purcell) čeka na red za izvršenje smrtne kazne. Radnja serije vrti se oko dvojice braće i Michaelovih pokušaja da pomogne Lincolnu da izbjegne smrtnu kaznu. Kao glavni lik, Michael se pojavljuje u svim epizodama serije. Iako su i on i Lincoln glavni likovi, Michael je bio više "forsiran", naročito u 1. i 3. sezoni.

Razni flashbackovi daju više uvida u odnos između Michaela i Lincolna, kao i u razloge Michaelove odlučnosti da pomogne bratu u zatvoru. U ovim prisjećanjima Michaela glumi Dylan Minnette.

Pozadina[uredi | uredi izvor]

Nakon što je njegov otac, Aldo Burrows (Anthony Denison), napustio porodicu, Michael je uzeo majčino djevojačko prezime jer mu je ona rekla da je Aldo bio alkoholičar, za što se kasnije ispostavilo da nije istina. Nakon smrti majke od moždane aneurizme (kasnije će se otkriti da je živa), Lincoln je postao Michaelov čuvar i zaštitnik, spriječivši ga da pođe njegovim stopama - u kriminal. Obojica su živjeli kod više udomiteljskih porodica. Iako su većinom udomljavani zajedno, bilo je slučajeva kad su okolnosti zahtijevale da budu razdvojeni.[1] Jedan takav slučaj desio se kad je Michael imao 11 godina - tada je Lincoln zbog napada odsluživao kaznu u domu za maloljetnike. Michael je jednom bio udomljen kod čovjeka koji ga je tukao i zlostavljao (njega je kasnije ubio Aldo i spasio Michaela, a ubistvo nije nikad riješeno). Kad bi se Michael probudio ujutro ne znajući gdje se nalazi Lincoln, kraj kreveta bi našao origami ždrala, znak da njegov brat pazi na njega.

U srednjoj školi Niles North u mjestu Skokie, Illinois, Michael je pohađao izborne časove iz predmeta Umjetnost i zanati, koji je imao origami sekciju. Odmah su ga privukle preciznost i strpljivost potrebne za origami i bio je njima fasciniran u toj mjeri da je počeo praviti mnoštvo ždralova od bilo kojeg materijala koji je mogao naći, navika koja se nastavila i kad je odrastao.[1] Bio je nadaren student s besprijekornim rezultatima i diplomirao je cum laude, stekavši zvanje diplomiranog građevinskog inženjera na Univerzitetu Loyola u Chicagu, nakon čega je postao uspješan inženjer u firmi Middleton, Maxwell & Schaum u centru Chicaga. U 16. epizodi 1. sezone ("Brother's Keeper") otkriva se odnos Michaela i Lincolna tri godine prije Lincolnovog odlaska u zatvor Fox River i razlog zašto bi Michael išao tako ekstremno daleko u pokušajima da ga spasi od smrtne kazne. Michaelova spoznaja da je imao pogrešnu predstavu o Lincolnu i Lincolnovo žrtvovanje za njega potakli su ga da se promijeni i pomogne bratu.

Pojavljivanja[uredi | uredi izvor]

1. sezona[uredi | uredi izvor]

Prvi kadar serije prikazuje Michaelove posljednje pripreme plana da se ubaci u zatvor Fox River; tetovator radi završne finese na Michaelovim tetovažama, koje se često vide tokom 1. sezone. Kako bi dospio u Fox River, Michael izvodi (mada ne u punom smislu riječi) oružanu pljačku banke, ne ulaže žalbu na presudu i traži da bude smješten u zatvor najbliži njegovoj kući. Počinje služiti kaznu 11. aprila, tačno mjesec dana prije datuma Lincolnovog smaknuća (to vidimo u sceni kad Michael baci pogled na dnevnik na upravnikovom stolu nakon tuče s Abruzzijem u pilot-epizodi). Po dospijeću u zatvor, Michael odmah počinje detaljno posmatrati svaki detalj u vezi sa zatvorom i zatvorenicima.

Imajući u vidu Michaelovu akademsku pozadinu, zatvorenici i čuvari često bi se pitali zašto bi jedan takav čovjek odbacio tako privilegiran život i otišao u državni zatvor. Ono što je još intrigantnije jesu čudne "navike", pošto je često viđen kako diskretno razgovara s Lincolnom i tokom rada u PI-u (Prison Industry - Zatvorska industrija, inače, program koji je osmislio upravnik Henry Pope /Stacy Keach/ u cilju lakše rehabilitacije zatvorenika u kojem oni obavljaju različite vrste poslova za simboličnu novčanu naknadu) i tokom boravaka u zatvorskoj kapeli, a tu je još i gotovo skenerski pogled na granice, tj. zidove Fox Rivera od samog trenutka dolaska u zatvor te činjenica da ga upravnik lično poziva na razgovore.

U sezoni dalje pratimo Michaelovo postepeno sprovođenje plana u djelo, uz savladavanje raznovrsnih prepreka. U prvih 13 epizoda Michael ima tačno određeni zadatak u svakoj epizodi koji mora izvršiti kako bi "izgradio" dio puta za bijeg iz zatvora. Usput prikuplja članove tima koji će mu pomoći u bijegu: Fernando Sucre (Amaury Nolasco) pomoći će u kopanju, Abruzzi (Peter Stormare) uključit će ga u PI i osigurati avionski prijevoz kad pobjegnu, te Charles Westmoreland (Muse Watson), za koga Michael vjeruje da je ustvari legendarni pljačkaš aviona D. B. Cooper (navodno je oteo avion, primio otkupninu od milion dolara, zatim iskočio padobranom i nestao; poslije će se ispostaviti da je zapravo odnio 5 miliona dolara, ali su vlasti zbog sramote smanjile cifru za javnost) i koji može pomoći u finansiranju njihovih života kao bjegunaca.

Michael također lažira dijabetes tipa 1, što mu omogućava svakodnevni pristup zatvorskoj ambulanti (izlazna tačka iz zatvora) i razvijanje veze s dr. Sarom Tancredi (Sarah Wayne Callies), koja je kći guvernera Illinoisa Franka Tancredija (John Heard). Nakon što je pristao pomoći upravniku Popeu u izgradnji replike Tadž Mahala u njegovom uredu, koja bi trebala biti poklon upravnikovoj ženi za godišnjicu braka, Michael razvija prijateljstvo i s Popeom. Kasnije glumi i "privremeno ludilo" kako bi bio smješten u zatvorsku umobolnicu u namjeri da stupi u kontakt s bivšim "cimerom" koji, iako poremećen, ima fotografsko pamćenje, kako bi mu nacrtao dio tetovaže koji je Michael izgubio nakon zadobijanja teže opekotine (šuljajući se jednom po zatvoru, bio je prinuđen prisloniti se uz vrelu cijev kako ga ne bi otkrio čuvar).

Michaelov odnos sa Sarom u središtu je 19. epizode ("The Key") kad joj Michael ne uspijeva ukrasti ključ od ambulante. Iako u sljedećoj epizodi saznaje za motiv(e) njegovih dolazaka u ambulantu, Sara mu odlučuje pomoći, ostavivši vrata ambulante otključana u noći bijega. Na kraju sezone Michael u zadnji čas konačno uspijeva izvući brata iz zatvora kroz prozor ambulante, ali pomaže i u bijegu još 6 drugih zatvorenika.

2. sezona[uredi | uredi izvor]

U ovoj sezoni priča i dalje prati Michaela, Lincolna i ostale bjegunce u pokušajima da izbjegnu vlastima. Izvan zatvorskog okruženja, u prvih 7 epizoda često vidimo Michaela i Lincolna zajedno. Njih dvojica skupa putuju, nakon što su se bjegunci razišli svaki za svojim ciljem. Kad ne uspiju osloboditi Lincolnovog sina L. J.-a (Marshall Allman) prije njegovog suđenja (optužen je za dvostruki pokušaj ubistva), kojeg Kompanija drži pod kontrolom kao mamac i sredstvo ucjene za Lincolna, braća odlučuju otići u Utah da nađu Westmorelandov/Cooperov skriveni novac. Tamo se ponovo susreću s četvoricom bjegunaca: Sucreom, C-Noteom (Rockmond Dunbar), T-Bagom (Robert Knepper) i Tweenerom ("Sivom ovcom") (Lane Garrison).

U 7. epizodi ("Buried") Michael i Lincoln prvi put se razdvajaju kad Lincoln odlučuje pronaći L. J.-a koji je pušten iz zatvora. Michael se ne uspijeva domoći novca nakon što ih T-Bag sve prevari. Uprkos tome, Michael nastavlja sa svojim planom kako bi se susreo s kojotom (krijumčarem ljudima) na lokaciji "Bolshoi Booze". Prije tog puta, Michael se susreće sa Sarom na lokaciji koju joj je poslao šifrovanim porukama na origami ždralovima. Misleći da je odbila njegov poziv da idu u Panamu, Michael odlazi na sastanak s krijumčarem koji zna mjesto gdje će doći avion za bijeg u Meksiko. Tu se ponovo susreće s Lincolnom, Sucreom i njegovim ocem Aldom, što je bilo veliko iznenađenje za njega.

Kad Alda ubije FBI-agent Alexander Mahone (William Fichtner), koji vodi potjeru za bjeguncima, braća se odlučuju suprotstaviti Kompaniji i uroti i opraštaju se sa Sucreom, koji se ukrcava na avion za Meksiko. Nakon što ih Mahone nakratko uhvati, braća uspijevaju pobjeći u namještenom bijegu, u kojem im je pomogao agent Tajne službe i dotadašnji glavni Kompanijin operativac Paul Kellerman (Paul Adelstein), koji se okrenuo protiv Kompanije nakon što ga se ona odrekla. Kellerman ih odvodi do Terrencea Steadmana, brata potpredsjednice i buduće predsjednice SAD-a, čije je ubistvo lažirano i podmetnuto Lincolnu (sam Kellerman je u tome imao glavnu ulogu). Međutim, Steadman, ne želeći ništa priznati javnosti zbog straha od posljedica, koristi trenutak nepažnje, krade pištolj Lincolnu i izvršava samoubistvo. To braću i Kellermana tjera da nađu Saru koja ima ključ od sefa u kojem bi mogla biti skrivena informacija koja može razotkriti čitavu urotu. Nakon što im se Sara pridruži, odlaze u Chicago, gdje je Sarin otac sakrio informaciju. U vozu, na putu prema Chicagu, Sara priznaje Michaelu da ga voli, a kasnije u epizodi i Michael otkriva da osjeća isto prema njoj.

Uz pomoć Popea, bivšeg upravnika Fox Rivera koji je dao otkaz nakon bijega osmerice zatvorenika, Michael i Sara uspijevaju se domoći USB sticka koji se nalazio u privatnom sefu Sarinog oca u jednom klubu u Chicagu. Nakon što za sobom ostave Kellermana, Michael, Lincoln i Sara otkrivaju da se razgovor snimljen na USB-u ne može koristiti kao dokaz na sudu jer je neko podešavao vremenski slijed. Zato odlučuju ucijeniti potpredsjednicu Caroline Reynolds. Kad ni to ne uspije, braća su prisiljena pobjeći u Panamu, ali i ostaviti Saru koja je uhapšena dok im se pokušavala pridružiti na brodu. Nakon što je saznao da je T-Bag također u Panama Cityju, Michael ga odlučuje uloviti, što mu i uspijeva. Međutim, kad se vratio svojim brodom na mjesto boravka s Westmorelandovim novcem, Lincolna nije bilo, a uskoro je primio poziv od Mahonea koji je zahtijevao da mu Michael preda i novac i brod u zamjenu za Lincolnov život. Michael ipak nadmudruje Mahonea i bježi s Lincolnom. Na novom brodu sastaju se sa Sarom, koja im saopćava da je Lincoln oslobođen svih optužbi nakon Kellermanovog svjedočenja na sudu.

Njihova radost nije dugo trajala jer se tu odmah pojavio Kompanijin agent William Kim (Reggie Lee) s pištoljem u ruci, prijeteći da će ubiti Lincolna, a Michaela odvesti u Sonu, najgori panamski zatvor. Međutim, Sara, koju Kim nije vidio, puca u njega i trojac bježi s broda, s panamskom policijom za petama. Michael i Sara odvoje se od Lincolna i završe opkoljeni u jednoj maloj izoliranoj kolibi. Nakon što izraze ljubav jedno drugom, iziđu iz kolibe podignutih ruku. Michael tada, bez Sarinog znanja, priznaje da je ubio Kima, kako Sara ne bi otišla u zatvor. Nakon toga biva prebačen u Sonu. Michael je 5. član osmerice iz Fox Rivera koji je uhvaćen od strane vlasti i drugi koji nije smrtno stradao pri hvatanju.

3. sezona[uredi | uredi izvor]

U 1. epizodi Michael biva svjedokom brutalne borbe dvojice zatvorenika, što je bio uobičajeni način rješavanja razmirica u Soni. Također se nenamjerno zamjerio najmoćnijem zatvoreniku, kralju droge Lecheru. Uskoro ga Lincoln, koji je sad slobodan, obavještava da Kompanija traži od njega da izvuče iz Sone tajanstvenog Jamesa Whistlera (Chris Vance) i da drže Saru i L. J.-a kao taoce kako bi osigurali njegovu saradnju. Michael počinje tragati za njim i saznaje da je Whistlerova glava ucijenjena: ko god ga ubije, gradonačelnik Panama Cityja oslobodit će ga svih optužbi (Whistler je u barskoj tuči ubio gradonačelnikovog sina). Zbog toga se Whistler sakrio u zatvorsku kanalizaciju. Michael ga uspijeva pronaći i uvjeriti Lechera da ukine nagradu za Whistlerovu glavu, nakon što je otčepio cijev koja dovodi vodu u zatvor (zbog nestašice vode umalo je izbila pobuna protiv Lechera).

S rokom od 7 dana da izvuče Whistlera, Michael pokušava preuzeti stvari u svoje ruke, koristeći priliku da stupi u kontakt sa Sarom, koja mu ostavlja šifrovanu poruku o njenoj lokaciji. On to prenosi Lincolnu koji neuspješno pokušava spasiti Saru i L. J.-a, nakon čega Sara biva ubijena, a njena glava (bar je Lincoln tako mislio) poslana Lincolnu u kutiji (ispostavit će se da je Sara živa i da je uspjela pobjeći uz pomoć svoje čuvarice, koja se sažalila na nju i koja je zbog toga ubijena, što je na Saru djelovalo traumatično). Michael tada namjerno isključuje struju u zatvoru, tjerajući Lechera da ga zovne da to popravi. Michael uspijeva vratiti struju u zatvor, ali i u dotad pokvarenu električnu ogradu oko njega. Otkrit će se da je Michael podesio struju u ogradi tako da ona zagrijava hemikaliju kojom je Sucre, zaposlen kao zatvorski grobar, krišom prskao ogradu i koja, tako zagrijana, rastvara metal od kojeg je ograda napravljena.

Michael špijunira čuvare pomoću dvogleda, ali ga jedan od njih primijeti zbog odbljeska svjetlosti od sočiva. Ipak, uspio je uočiti da u 15. 13. sunce sija direktno u jednog čuvara, uzrokujući da on skrene pogled u drugu stranu. Nakon gužve koja je uslijedila, čuvari i vojska skupe sve zatvorenike u dvorište. Kapetan Hurtado ispituje Michaela zašto ga je posmatrao, otkočivši pištolj i uperivši mu ga u glavu. Tu se umiješa Whistler koji intervenira u Michaelovu korist. Uz pomoć Mahonea, koji je, također, završio u Soni nakon što mu je Michael podvalio brod s drogom, Michael zaključuje da jednog čuvara mogu skinuti tako što će mu drogirati kahvu (taj čuvar je svakodnevno u isto vrijeme išao po svoju šalicu). I dok se plan za bijeg nastavlja razvijati, Michael konačno saznaje od Lincolna za Sarinu smrt, što je na njega imalo razarajući učinak. U trenutku slabosti izaziva Whistlera na dvoboj na život i smrt, ali ispalo je da je to samo diverzija koja im treba pomoći u bijegu. Bijeg ipak ne uspijeva - morali su odustati nakon što je oblak zaklonio sunce koje je zasljepljivalo onog čuvara.

Kada Kompanija odluči da sama izvuče Whistlera, Michael im poremeti operaciju, ali sam biva optužen za nju. Na kraju epizode izveden je iz Sone na naređenje pukovnika (koji je bio na čelu vojne jedinice zadužene za čuvanje Sone) i premješten u samicu, gdje je ispitivan. Iako dugo nije htio ništa reći, Michael ipak popušta i priznaje im za Whistlera, koji tad otkriva da je za operaciju bila zadužena Gretchen Morgan (Jodi Lyn O'Keefe). Pukovnik šalje 2 vojnika koji zarobe Gretchen i dovedu je na ispitivanje, ali Michael kasnije saznaje da se ona uspjela osloboditi i ubiti ih. Nakon toga su on i Whistler vraćeni u Sonu. Tada su se okrenuli novom planu za bijeg, uz Lecherovu pomoć. Naime, Lechero je primijetio da mu moć u zatvoru sve više slabi, pa je Michaela odveo do skrivenog podzemnog tunela kroz koji bi mogli pobjeći.

Kasnije, dok su Michael, Mahone, Whistler i Lechero radili u tunelu, Michael im govori da će im trebati podupirači koji će držati tunel da se ne uruši. Kad je jedan dio tunela bio na ivici urušavanja, Michael postavlja manji komad metala na pravo mjesto. Plan im je ugrožen kad Sammy, dotadašnja Lecherova desna ruka, preuzme vlast u Soni i sazna za njihov plan i tunel. Međutim, Sammy pogiba kad se tunel urušio na njega i dvojicu njegovih "gorila". Tada se otkrilo da je Michael izazvao urušavanje izvukavši prethodno onaj komad metala koji je sav teret držao na sebi. Timu za bijeg pridružuje se i "McGrady", momak koji je Michaelu učinio nekoliko usluga u Soni (nazvan je "McGrady" zbog dresa koji je stalno nosio). Kasnije Michael, Whistler, Mahone i "McGrady" uspijevaju pobjeći, a Lechero, T-Bag i Bellick bivaju uhvaćeni, nakon što ih je Michael nadmudrio.

Michael poslije nadmudruje i Gretchen. Naime, nakon bijega iz zatvora dogovorena je razmjena: L. J. i Sofia (Whistlerova djevojka) za Whistlera. Gretchen je namjeravala ubiti sve osim Whistlera, ali ju je u tome spriječio Michael koji je "sredio" da se razmjena obavi u muzeju gdje je zabranjeno unositi oružje. Međutim, po izlasku iz muzeja počinje pucnjava u kojoj Sofia biva ranjena. Michael uzima pištolj iz Lincolnovog auta i drži Gretchen na nišanu, ali ona uspijeva pobjeći nakon što policija otvori vatru na nju. Kasnije, u bolnici, gdje su odvezli Sofiju, L. J. daje Michaelu origami ružu koju je Michael poklonio Sari za rođendan još u Fox Riveru. Pun želje za osvetom zbog Sare, oprašta se od Lincolna i L. J.-a i kreće sam u lov na Gretchen.

4. sezona[uredi | uredi izvor]

U 1. epizodi vidimo da je Michael uspio pronaći Gretchen i Whistlera u Los Angelesu, spremajući se osvetiti Sarinu smrt. Međutim, dok ih je držao na nišanu, Gretchen mu otkriva da je lagala da je ubila Saru. U dilemi da li da joj vjeruje ili ne, Michael kontaktira s Lincolnom, a zatim i s Bruceom Bennettom (Wilbur Fitzgerald), pomoćnikom i dugogodišnjim prijateljem Sarinog oca, koji se prema Sari ponašao kao drugi otac. Kada Michaela i Lincolna ponovo uhapse, agent Agencije za domovinsku sigurnost Don Self (Michael Rapaport) daje im izbor: ili da idu u zatvor ili da sruše Kompaniju i domognu se Scylle (uređaja na kojem se nalaze sve informacije o svim Kompanijinim aktivnostima; i za Scyllu će se ispostaviti da je mnogo više od Kompanijinog "rokovnika"). Braća odbiju ponudu, ali Bennett plati kauciju za njih. Zatim ih odvodi do Sare i Michael i Sara konačno se ponovo susreću. Međutim, plaćeni ubica Wyatt, koga je unajmila Kompanija, uspijeva ih pronaći, a zatim ih pokušava i ubiti u Sarinoj sigurnoj kući. Tada se braća predomisle i prihvate Selfovu ponudu. Pridružili su im se Mahone, Sucre, i Bellick, koji su također bili uhapšeni. Kako se ne bi isticao među narodom, Michael se podvrgava laserskom uklanjanju tetovaža. U narednim epizodama vidimo da se kod Michaela počinju javljati zdravstveni problemi, tj. krvarenja iz nosa i jake glavobolje. Michael to krije od Lincolna i Sare, ali u epizodi "Safe and Sound" desi mu se krvarenje u Lincolnovom prisustvu. Michael mu govori: "Nije ništa ozbiljno", na što mu Lincoln odgovara: "Bilo je ozbiljno kad ti je bilo 13 godina..." Ispostavlja se da je Michael bolest naslijedio od majke. Tokom njenog djetinjstva, i ona je često imala krvarenja iz nosa koja su prestala nakon nekoliko mjeseci, ali su se ponovo pojavila, nedugo prije njene (lažirane) smrti od moždane aneurizme u 31. godini. Michaelu se krvarenja dešavaju prvi put nakon 13. godine, a uskoro će napuniti 31. U epizodi "The Legend" Michael više ne može skrivati bolest, kolabiravši u skladištu gdje ih je Self sakrio. Sara ga odvodi u bolnicu gdje mu ljekari dijagnosticiraju hipotalamusni hamartom, napominjući da je operativni zahvat potreban istog trenutka jer bi inače mogao umrijeti.

Ne želeći se podvrgnuti operaciji dok se ne domognu Scylle, Michael prima privremeni tretman od Sare i nastavlja s planovima o upadu u Kompanijino sjedište, gdje je skrivena Scylla. Iako je na kraju uspijevaju ukrasti, Self ih izdaje i zadržava je za sebe, s namjerom da je pokuša prodati. Međutim, uvijek dalekovidni Michael zadržao je kod sebe čip bez kojeg se Scylla ne može pokrenuti. Self se vraća da nađe Michaela i otvara vatru na skladište, ubacivši i plin kako bi ekipu natjerao da iziđu. Srećom, Lincoln se tad zadesio izvan skladišta. Primijetivši Selfov auto, prišulja mu se na vrhu zgrade i onesvještava ga udarcem u glavu. Self je svezan i doveden u skladište i taman kad mu trebaju uzeti Scyllu, pojavljuje se Gretchen, držeći ih sve na nišanu, i oslobađa Selfa koji ponovo uzima Scyllu. Svi osim Mahonea kreću u hotel u kojem su Self i Gretchen odsjeli. Michael napravi kvar na vanjskim ljestvama tako da one, kad Self pokuša pobjeći, postanu labave, uzrokujući da naglo skliznu i da Self padne s njih. Michael koristi priliku i ponovo uzima Scyllu od onesviještenog Selfa, ali dok je bježao odatle, nos mu počinje obilno krvariti. Gubi ravnotežu i pada u nesvijest. Self, koji je u međuvremenu došao sebi, stiže do Michaela i uzima Scyllu. Dok se pripremao da puca u Michaela, pojavljuju se Kompanijini agenti i počinju pucati na Selfa. Self uskače u Gretchenin kombi i oni bježe. Agenti tada unose Michaela u njihov kombi i odlaze s njim, a Lincoln ostane trčati za njima.

Michaela zatim vidimo u bolničkom krevetu, prikopčanog na razne aparate. Na njega se spusti nečija ruka i ispostavi se da je to general Jonathan Krantz, glavni čovjek Kompanije. Lincoln posjećuje sjedište Kompanije i traži od generala da mu dozvoli vidjeti Michaela. General ga odvodi do njega, uvjeravajući ga da mu brat prima najbolju medicinsku njegu i da je Kompanijina tehnologija godinama ispred one u javnim bolnicama. General mu, također, govori da je jedini način da Michael bude operisan i spašen ako Lincoln vrati Scyllu Kompaniji. Kao dodatak, general daje Lincolnu fasciklu na kojoj piše "TOMBSTONE II", govoreći mu da je to "dodatni poticaj". Budući da su u međuvremenu Mahonea uhapsili agenti FBI-a Nathan Wheeler i Patricia Lang (inače, njegovi podređeni u akciji hvatanja osmerice iz Fox Rivera), sada na Lincolnu, Sucreu i Sari ostaje da pokušaju vratiti Scyllu od Selfa i Gretchen i tako spasiti Michaela.

Sa Sarom pokraj sebe, Michael se budi, slab i dezorijentiran, i pita u kojoj se bolnici nalazi. Sara ga samo pokušava uvjeriti da se ne mora brinuti o tome i da su tu dobri doktori koji će ga liječiti. Dok su Lincoln i Sucre u potrazi za Scyllom, Sara ostaje uz Michaela i prati tok njegove operacije. Međutim, procedura koju Kompanijini doktori koriste na Michaelu ne liči ni na šta što je Sara dotad vidjela. General joj govori da je postupak eksperimentalan, ali i da je uspješno primijenjen na jednom pacijentu koji je nakon toga još dugo živio. Zbog operacije, sva Michaelova čula postaju aktivna istovremeno, što uzrokuje da mu čitav život prođe ispred očiju u blijesku. On odjednom vidi da se nalazi u staroj ćeliji u Fox Riveru, gdje ga pozdravlja Westmoreland. U toj halucinaciji on razgovara s Westmorelandom, pokušavajući u podsvijesti spoznati istinu skrivenu iza Scylle, dok je u stvarnosti na samrti i srce mu počinje prestajati raditi. Doktor mu ubrizgava nepoznati serum, a Sara dotrčava u panici i govori mu da izdrži. Nakon što konačno shvati šta je zapravo Scylla i nakon što čuje Sarin glas, Michael se budi.

Kasnije joj govori da je sanjao o Scylli i objašnjava da ona nije Kompanijin elektronski rokovnik, već da su na njoj informacije o hemijskoj kombinaciji koja može proizvesti energiju jednaku Sunčevoj. Nedugo zatim posjećuje ga Lincoln i Michael ostaje šokiran kad čuje da je Lincoln voljan raditi za Kompaniju i vratiti Scyllu. Michael ga pokušava uvjeriti da prestane s time što radi i da se Kompaniji ne može vjerovati, ali mu Lincoln daje "TOMBSTONE II" fasciklu i otkriva mu da im je majka radila za Kompaniju prije smrti i da jednostavno "nastavlja porodični posao". (U pregledu nakon završetka 4. sezone vidimo Lincolna koji telefonom govori Michaelu da ga ništa neće zaustaviti da vrati Scyllu, na što mu Michael odgovori da ga ništa neće zaustaviti da spriječi Lincolna da uspije.)

Nakon toga vidimo Michaela i Saru kako izlaze iz picerije. Tu ih napadne Kompanijin plaćenik i pokuša ih ubiti, ali uspijevaju mu pobjeći. Zatim podmite jednog kamiondžiju da ih prošverca, bojeći se policije. Michael nazove Lincolna i govori mu da će ga spriječiti da se domogne Scylle i otkriva mu da im je majka živa. Maskirani policajac/Kompanijin agent zaustavlja kamion i traži Michaela i Saru. Pretvarajući se da ne vidi ništa sumnjivo, ubija kamiondžiju i javlja Christini (Kathleen Quinlan), Michaelovoj majci, da ih je ulovio. Michael ponovo pokušava nazvati Lincolna, ali gubi signal, no domišljatošću nalazi način da sebe i Saru oslobodi iz kamiona, pa oni bježe, s agentom za petama. Uspijevaju ga nadmudriti i onesposobiti. Uzimajući mu jednu cedulju, Michael ga pita ko ga je poslao, a agent mu posljednjim riječima odgovara: "Nije Krantz", nakon čega izdahne.

Michael i Sara odlaze u stan Sarine prijateljice koja nije u gradu. Tu provjeravaju cedulju na kojoj piše: I10R4AZMS (= put I-10 blizu ceste 4, Arizona, Michael Scofield). Sa stražnje strane pisalo je: B2348ROCKWELL 1630VS, što nisu mogli razumjeti. Michael šalje poruku Lincolnu da se nađu, ali umjesto njega dolazi Mahone koji ga pita može li mu objasniti plan protiv Kompanije. Michael odbija jer Mahone radi za Kompaniju. Michael saznaje da je Christina poslala onog agenta s naredbom da ih otme, ali ne ubije. To daje dodatni motiv Michaelu da sruši Kompaniju. Odlaze u aveniju Rockwell gdje nalaze auto, pištolj, novac, mobitel i upute gdje trebaju ići. Odlaze na aerodrom i u listama putnika traže nekog s inicijalima "V. S."; otkriju da je osoba koju traže Victor Sandinsky. Otimaju ga, nakon čega nastaje potjera autima. Uhvate ih i Christina naređuje agentima da Michael i Sara budu ubijeni. Upravo kad se to trebalo izvršiti, pojavljuju se Lincoln, Mahone i Self i ubijaju agente. Lincoln savjetuje Michaelu da odustane od plana, ali Michael odbija. Lincoln uzima Sandinskija za taoca. Međutim, Michael i Sara su prethodno uzeli Sandinskijev mobitel s kojeg otkriju da su on i Christina nekad bili u ljubavnoj vezi.

U sljedećoj epizodi ("S. O. B.") Michael nazove Lincolna i kaže mu da Sandinsky zna sve. Lincoln mu opet savjetuje da napusti Miami, ali Michael opet odbija. Michael zatim naziva Christinu, pokušavajući s njom postići dogovor ako se uspije domoći Scylle. Ona pristaje i zajedno sa svojim ljudima upućuje se prema skladištu gdje su Michael i Sara. Dok ljudi pretražuju skladište, Michael ubacuje vrećice s hemikalijama u Christinin terenac i uključuje klima-uređaj na maksimum. Kad su se Christina i ljudi vratili u auto, ona ga upali, a toplota izazove isparavanje hemikalija koje počinju gušiti sve u autu. Michael i Sara to iskoriste i otmu Christinu i stave je svezanu u prtljažnik. Kad se Christina osvijesti, govori Michaelu da mu Lincoln nije brat, tj. da su njegovi roditelji nekad radili za Kompaniju i kasnije ubijeni i da je Aldo usvojio Lincolna kad je imao 3 godine. Michael joj odgovori da mu je Lincoln bio brat više nego što mu je ona bila majka: ona je otišla, Lincoln je ostao, hranio ga, čuvao ga od ulice i zadržao ga u školi. Christina ne želi da Michael više spašava Lincolna. Michael zahtijeva od nje da mu kaže gdje je Lincoln, ali ona odbija sve dok je Michael ne pokuša mučiti. Otkriva mu da je mjesto hotel u kojem se održava energetska konferencija. Michael odlazi, ostavljajući Saru da pazi na Christinu. Michael primjećuje Lincolna u hotelu, ali tada Christinini ljudi ubijaju sina indijskog premijera. U nastaloj gužvi Michael dolazi do Lincolna i otkriva mu da im je Christina namjestila, nakon čega ih policija počne goniti. U epizodi "Vs." otkriva se da Sara nosi Michaelovo dijete.

U posljednjoj epizodi ("Killing Your Number") Michael je primoran birati hoće li spasiti Lincolna od Christine ili Saru, koju je u međuvremenu otela Kompanija. Uspijeva spasiti oboje i predati Scyllu Kellermanu (koji je u međuvremenu postao kongresmen). Michael je zatim primoran da pokuša ubiti svoju majku, ali kad mu pištolj zablokira, spašava ga Sara ubivši Christinu, koja je ipak uspjela raniti Michaela u ruku.

Smrt[uredi | uredi izvor]

Na kraju posljednje epizode vidimo da su se 4 godine nakon serije Michaelova porodica i prijatelji okupili na plaži negdje u Srednjoj ili Južnoj Americi da odaju poštovanje Michaelu koji više nije među živima. U posebnom filmu Prison Break: The Final Break otkrivaju se događaji koji su doveli do njegove smrti. Tu vidimo da se Michael planirao žrtvovati kako bi pomogao Sari da pobjegne iz zatvora (uhapšena je na njihovom vjenčanju zbog Christininog ubistva koje je zabilježila kamera). Iako se sama Michaelova smrt ne vidi na ekranu, poslije ju je potvrdio Matt Olmstead u intervjuima nakon posljednje epizode.[2]

Prije akcije Sarinog spašavanja Michael je Mahoneu dao DVD sa snimljenom porukom za Saru i Lincolna u kojoj kaže da ne žali što se žrtvovao da spasi Saru i nerođenog sina. Također mu je dao nalaze krvi koji su pokazali da se Michaelov tumor vratio i da mu ionako nije bilo ostalo puno vremena.

Na grobu vidimo da je datum smrti 4. novembar 2005, što znači da je prošlo 8 mjeseci između početka ostvarivanja Michaelovog plana (datum kad je počinio oružanu pljačku banke bio je 9. mart 2005, što se vidi u epizodi iz 1. sezone "The Old Head") i oslobađanja Sare iz zatvora.

Osobine[uredi | uredi izvor]

U ranije spomenutoj epizodi "Brother's Keeper" Michael saznaje da je Lincoln svjesno upao u dugove od 90.000 dolara kako bi platio Michaelovo školovanje, pa Michael odmah počinje gledati drukčije na svog brata. Prema autoru serije Paulu Scheuringu, ovo je naglašeno u izvedbama samih glumaca, koristeći razliku u njihovim visinama i različite uglove kamere. Michaelov osjećaj krivice i obaveze prema porodici uzrokuje da se u potpunosti posveti bratovom slučaju. Nakon što shvati da mu ne može pomoći bilo kojim pravnim sredstvima i nakon što je odbijena posljednja Lincolnova žalba, Michael odlučuje uzeti stvar u svoje ruke.

Michaelu je dijagnosticirano da ima nisku latentnu inhibiciju, stanje u kojem je mozak otvoreniji za stimulanse iz okoline. Posljedica toga je da ne može blokirati periferne informacije i umjesto toga procesuira svaki aspekt i detalj bilo kojeg stimulansa. Ovo stanje, u kombinaciji s visokim IQ-om (koji Michael ima), teoretski ga čini kreativnim genijem, kao što objašnjava njegov psihijatar iz djetinjstva u epizodi "Tweener". Tu inteligenciju primjećuju čak i njegovi neprijatelji - tokom 2. sezone Mahone više puta komentira Michaelovu inteligenciju, izražavajući i određeni stepen divljenja prema njemu (naročito vidljivo u epizodi "Otis"), a u finalu 3. sezone, nakon što je uspio pobjeći iz 2 strogo čuvana zatvora, Michaelu je čak ponuđen i posao u Kompaniji. Michael nema apsolutno nikakav osjećaj samopoštovanja, tj. osjećaj vlastite vrijednosti. To je očito rezultat njegovih teških iskustava u djetinjstvu (jedan njegov udomitelj često ga je zaključavao u ormar; kao rezultat toga, Michaelove oči počele su se prilagođavati na mrak, što mu je omogućilo da "skenira" predmete oko sebe koje je mogao upotrijebiti da olakša situaciju koliko-toliko). Zbog tog zlostavljanja i osjećaja napuštenosti Michael je izgubio svaki osjećaj o vlastitoj vrijednosti. Pridodavši na to nisku latentnu inhibiciju, to ga je učinilo osjetljivim na patnje svih ljudi oko njega. Kao posljedica nemogućnosti da blokira tuđe patnje, Michael je ekstremno saosjećajan i altruističan prema osjećajima drugih ljudi; više mu je stalo do drugih nego do sebe. Međutim, na njegovom izgledu to se rijetko vidi - Michael je često miran, šutljiv, povučen i sve podnosi stoički, rijetko dozvoljavajući opasnim faktorima kojima je često okružen da prodru u njegove misli.

Michael ima veoma jak osjećaj morala, "cool" je i racionalan. On zna da ako se on ili njegovi saveznici okrenu ubijanju neprijatelja umjesto njihovom potčinjavanju, izgubit će sami sebe, a na kraju i sve drugo. Bellick, "T-Bag", Mahone, Whistler i prije svih Gretchen, sve ljudi s puno krvi na rukama, živi su samo zato što im je Michael poštedio živote (on jednostavno ne može nikoga ubiti). Na kraju 3. sezone vidimo Michaela kako se vozi duž panamske obale, na putu da se obračuna s Gretchen i Kompanijom.

Njegova pojačana kreativnost omogućava mu da dizajnira tetovaže u kojima je skriven nacrt Fox Rivera, koji obični ljudi ne mogu uočiti. Tokom 4 mjeseca, Michael je tetovirao određene sekcije nacrta na gornji dio tijela, s obje strane, koji je bio maskiran u gotičke motive. Svaki dio tetovaže morao je biti precizan, što je izazvalo komentar tetovatora (u razgovoru s Mahoneom) da je Michael pravi "nacist za detalje" i da je tetovaža "neka vrsta unutrašnje šale" koju samo Michael razumije.

Kao što je prikazan u svim epizodama 1. sezone, Michael je pedantan i dobro pripremljen, te koristi svoje znanje i intelekt da ostvari svaki korak plana za bijeg. Prve 3 epizode 2. sezone ponovo pokazuju nivo složenosti Michaelovog plana. Prije no što je završio u Fox Riveru, pripremio je alternativnu rutu za bijeg u slučaju da se on i Lincoln ne uspiju ukrcati u Abruzzijev avion. Njegove skrivene stvari i zalihe u Oswegu pokazuju se korisnima u epizodi "Manhunt".

Ipak, u 3. sezoni, kao i u "The Final Break", vidimo da je Michael razvio, ako čak i nije rođen s njima, improvizacijske tehnike. Bačen u Sonu, smišlja plan za bijeg, koji na kraju ne uspijeva. Taj neuspjeh vodi do drugog plana za koji Michael shvata da ugrožava njegovu i Lincolnovu sigurnost i obustavlja ga. Nakon što konačno pobjegne iz Sone i sruši Kompaniju, Michael sa slobode za relativno kratko vrijeme smišlja plan da izvuče Saru iz zatvora. Plan biva uspješan, ali ga na kraju košta vlastitog života.

Koncept i kreacija[uredi | uredi izvor]

Wentworth Miller daje autograme

Lik je kreiran kada je Scheuring razvio ideju jednog drugog producenta o čovjeku koji se namjerno "šalje" u zatvor kako bi nekog izvukao iz njega. Od početnog prijedloga Scheuring je prilagodio lik i priču učinivši ga inženjerom-statičarem koji je radio u arhitektonskoj firmi i imao pristup nacrtima zatvora. Ime Michael Scofield preuzeto je iz zbirke kratkih priča britanskog pisca norveškog porijekla Roalda Dahla Someone like you (Neko poput tebe/vas).[3]

Prikaz[uredi | uredi izvor]

Scofielda tumači Wentworth Miller. Većinu 1. sezone Miller je koristio ograničen raspon izraza lica, što je donijelo i pozitivne i negativne kritike. Baš za nastup u 1. sezoni Miller je nominiran za Zlatni globus. The Washington Post kritizirao je Millerovu izvedbu nazvavši je "jako tištećom", dodavši kako "glumac očito misli da je cool da stalno skenira okolinu".[4] Entertainment Weekly ocijenio je mnoge scene s Millerom riječima "to je Millerov šou/serija", a za samu izvedbu rečeno je da "Michael ima svilenkasti glas sociopata, pomiren stav trkača na duge pruge i bezizraznu dikciju Macauleya Culkina u najboljim scenama iz filma Uncle Buck".[5] S druge strane, The New York Times komentira da iako Miller ne pokazuje širok raspon emocija, "projicira smirenu odlučnost koja zbunjuje ostale zatvorenike..."[6] U vezi sa svojim likom, Miller kaže: "U 1. sezoni, mislim da je dio mog izazova bio da kreiram, barem s tom nadom, neodoljiv lik. Ali u isto vrijeme bilo je toliko stvari koje nikad nisam mogao pokazati jer stojeći pokraj Abruzzija, T-Baga ili Bellicka nisam mogao priuštiti da budem ranjiv. Nisam si mogao dozvoliti ni da se nasmiješim."

U 2. sezoni Scofield pokazuje veći raspon emocija, što Miller objašnjava: "Imat će neke lakše, živopisnije situacije... sada kad je pobjegao s bratom, u čijoj je blizini, mislim, Michael voljan pokazati jednu stranu sebe koju ne pokazuje drugima, postoji mnogo više toga što mogu istražiti."[7]

Tetovaže[uredi | uredi izvor]

Tetovaže, koje pokrivaju cijeli gornji dio Michaelovog tijela s obje strane, ekstenzivno se prikazuju u prvoj, a nešto manje u drugoj sezoni. One su doprinos glavnom zapletu serije jer sadržavaju različite detalje Michaelovog plana za bijeg iz zatvora i zemlje. U tetovaže su vješto inkorporirani nacrti zatvora u kojem su glavni likovi zatvoreni u 1. sezoni. Miller je komentirao da su pitanja o tetovažama jedna od najčešćih koja mu postavljaju u intervjuima o seriji.[8] U 1. epizodi 4. sezone Michael se podvrgava cjelonoćnom i bolnom tretmanu laserskog uklanjanja tetovaža, odbivši uzeti bilo kakve analgetike.

Ostalo[uredi | uredi izvor]

U pilot-epizodi, na Michaelovom formularu o prijemu u zatvor koji drži Bellick vidimo da je datum Michaelovog rođenja 8. 9. 1978, a mjesto rođenja Toledo, Ohio (a u videoigri "Prison Break: The Conspiracy" navodi se da je taj datum 2. 7. 1972). Međutim, datum se ne slaže s kasnijim Michaelovim dijalozima u nekim epizodama. U epizodi "By the Skin and the Teeth" Michael govori Lincolnu da ih je otac napustio prije 30 godina. Pošto je radnja serije smještena u 2005. godinu, ranije prikazani datum rođenja ne može se uzeti kao siguran. Prema tome, Michael ima 27 godina jer se finale 3. sezone (epizoda "Vamonos") dešava 24. 6. 2005. To je u skladu s isteklim ultimatumom od jedne sedmice koji je Michael dobio od Kompanije da izvuče Whistlera iz Sone. Međutim, u epizodi "Five the Hard Way" jedan od likova govori da Michael ima 31 godinu, što znači da svi gornji podaci ne mogu biti smatrani pouzdanim. Također je navedeno da je Michael rođen 1976 (epizoda "The Mother Lode"), ali u posljednjoj epizodi datum je promijenjen na 10. 8. 1974, što se ništa bolje ne poklapa s vremenskim slijedom serije.

Prije odlaska u Fox River, Michael je živio na adresi 440 West Ardmore Avenue, Apartment 11, Chicago, Illinois, 60660.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b Michael Scofield, blogger.com; pristupljeno: 11. 12. 2013. Greška kod citiranja: Neispravna oznaka <ref>; naziv "Michael Scofield, blogger.com" definiran je nekoliko puta s različitim sadržajem
  2. ^ Matt Olmstead Talks Series Finale Arhivirano 5. 3. 2013. na Wayback Machine; pristupljeno: 11. 12. 2013.
  3. ^ Inside Prison Break: Chain male, smh.com.au; pristupljeno: 11. 12. 2013.
  4. ^ Prison Break: Sharpen Up Those Spoons, The Washington Post; pristupljeno: 11. 12. 2013.
  5. ^ Prison Break (2005), Entertainment Weekly Arhivirano 24. 8. 2010. na Wayback Machine; pristupljeno: 11. 12. 2013.
  6. ^ Jailhouse Heroes Are Hard to Find, New York Times; pristupljeno: 11. 12. 2013.
  7. ^ Wentworth Miller on Prison Break Season Two, news:CanMag Arhivirano 26. 9. 2011. na Wayback Machine; pristupljeno: 11. 12. 2013.
  8. ^ Wentworth Miller: Don't ask about the tattoo, Chicago Tribune Arhivirano 16. 3. 2010. na Wayback Machine; pristupljeno: 11. 12. 2013.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]