Analgetik

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
12-08-18-tilidin-retard.jpg

Analgetik (množ. analgetici (lijekovi protiv bolova; od grč. Ἄλγος, algos = "bol")), izvorno: Remedium analgeticum - je lijek koji ima efekat olakšavanja bolova. U idealnim slučajevima, potiskuje osjećaj bola, bez utjecaja na svijest i senzorne percepcije, te druge važne funkcije centralnog nervnog sistema. Analgetici se koriste odvojeno od drugih supstanci koje se koriste protiv bolova, a koje djeluju više mehanički, kao što su narkotici i lokalni anestetici. Analgetici se ubrajaju u najčešće korištene lijekove i veoma često se koriste bez nadzora i zloupotrebljavaju se.

U analgetike spadaju brojne vrste lijekova:

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Star of life.svg Nedovršeni članak Analgetik koji govori o medicini treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.