Diklofenak

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Diklofenak
Naziv lijekaDiklofenak
GrupaNesteroidni antiupalni lijekovi
Analgetici
Trgovačka imenaDifen, Naklofen, Voltaren
Klasifikacija
ATC kodoviD11AX18, M01AB05, M02AA15, SO1BCO3
CAS registarski broj15307-86-5
Dostupnost bez recepta: ne
Stručne informacije
Hemijske osobine

Ime po IUPAC 2-(2-(2,6-dihlorofenilamino)fenil)octena kiselina
Sumarna formulaC14H11Cl2N1O2
Molarna masa296,148 g/mol
Farmakokinetičke osobine
Poluvrijeme eliminacije1,5-2 h

Diklofenak (po IUPACu 2-(2-(2,6-dihlorofenilamino)fenil)octena kiselina) spada u grupu nesteroidnih protivupalnih lijekova. Posjeduje analgetsko, antiinflamatorno i antipiretičko djelovanje.

Djelovanje[uredi | uredi izvor]

Diklofenak je nestereoidni antireumatik sa snažnim analgetskim, protuupalnim i antipiretičkim djelovanjem. U višim koncentracijama spriječava agregaciju trombocita. Ireverzibilno se veže za enzim ciklooksigenazu, koji je uključen u sintezu prostaglandina, tromboksana i prostaciklina iz arahidonske kiseline, odnosno fosfolipida iz ćelijske membrane. Blokadom sinteze prostaglandina u upalnom području se smanjuje ćelijska reakcija i bol, a zbog njihove inhibiranje sinteze u CNS-u dolazi do ponovnog uspostavljanja kontrole termoregulacionog centra i pada povišene temperature. Diklofenak se nakuplja u sinovijalnoj tečnosti pa mu je djelovanje duže nego što traje terapijska koncentracija u krvi. U nekih bolesnika povećava se koncentracija jetrene transaminaze u krvi, pa ga treba prestati uzimati ako se ona ne normalizira u toku dva mjeseca.[1]

Indikacije[uredi | uredi izvor]

Diklofenak se upotrebljava za liječenje upalnog, degenerativnog ili izvanzglobnog reumatizma, bolna stanja kičme, akutnog napada gihta, posttraumatskih i postoperativnih bolnih i upalnih stanja, bubrežne i žučne kolike, bolne menstruacije.[2] Kod djece s povišenom temperaturom mogu se još primijeniti i supozitorije diklofenak natrija.

Neželjeni efekti[uredi | uredi izvor]

Diklofenak je jedan od bolje podnošljivih NSAIL lijekova. Iako 20% pacijenata tokom dugotrajne terapije primjeti nuspojave, tek njih 2% je primorano prekinuti primjenu ovog lijeka, uglavnom zbog gastrointestinalnih tegoba.

Neki od neželjenih efekata su:

  • mučnina, bol i nelagoda u želucu
  • konstipacija, dijareja, rjeđe nadutost, povraćanje, aftozni stomatitis, promjene apetita, suhoća usta
  • peptički ulkus sa krvarenjem
  • glavobolja, vrtoglavica, depresija, pospanost, fotosenzitivnost
  • rijetko hematurija, alergijske reakcije, retencija natrija i hipertenzija, leukopenija, trombocitopenija, autoimuna hemolitička anemija [3]

Posebna upozorenja[uredi | uredi izvor]

Potreban je oprez u starijih i djece mlađe od 18 godina, te pacijenata sa insuficijencijom bubrega, jetre ili srca, ulceroznim kolitisom i Chron-ovom bolesti.

Dostupne forme[uredi | uredi izvor]

Diklofenak je dostupan u obliku tableta, retard tableta, kapsula, supozitorijama, kao injekcije za intramuskularnu primjenu, te u obliku kreme i gela za topikalnu primjenu.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Bulat, Marin, Geber, Juraj, Lacković, Zdravko ; 1999., Medicinska farmakologija
  2. ^ "Diclofenac Epolamine". The American Society of Health-System Pharmacists. Pristupljeno 3. april 2011.
  3. ^ www.merck.com/mmpe/sec11/ch131/ch131b.html?qt=diclofenac&alt=sh#sec11-ch131-ch131b-174[mrtav link]