Ketoprofen

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ketoprofen
Naziv lijekaKetoprofen
GrupaNesteroidni antiupalni lijekovi
Analgetici
Trgovačka imenaOrudis, Oruvail, Ketoflam
Ketorin, Bi-Profénid, Fastum Gel
Ketoprofene, Ketonal
Klasifikacija
ATC kodoviM01AE03 M01AE17, M02AA10
CAS registarski broj22071-15-4
Dostupnost bez recepta: ne
Stručne informacije
Hemijske osobine

Ime po IUPAC (RS)-(±)-2-(3-benzoilfenil)-propionska kiselina
Sumarna formulaC16H14O3
Tačka topljenja94 °C[1]
Molarna masa254,281 g/mol
Farmakokinetičke osobine
Poluvrijeme eliminacije2-2,5 h

Ketoprofen (po IUPACu (RS)2-(3-benzoilfenil)-propionska kiselina) spada u grupu nesteroidnih antiupalnih lijekova. Hemijska formula mu je C16H14O3. Ima analgetička i antipiretička svojstva. Djeluje tako što inhibira sintezu prostaglandina u organizmu.

Upotreba u medicini[uredi | uredi izvor]

U SAD se može kupiti u slobodnoj prodaji (bez liječničkog recepta) u obliku 12,5 mg tablete (Orudis KT®) ali njegova proizvodnja je prestala. Uz recept dostupan je i u obliku kapsula od 25, 50, 75, 100, 150 i 200 mg. Ketoprofen se također može kupiti i kao 2,5%-tni gel za topičke aplikacije.

U SAD je poznat po zaštičenom imenu Orudis ili Oruvail, u Velikoj Britaniji kao Ketoflam i Oruvail a u Francuskoj kao Bi-Profenid. U Litvaniji se naziva Ketoprofenum i Ketoprofenas. U nekim zemljama dostupan je i optički čist (S)-enantiomer (Deksketoprofen), njegova trometamolna so se naročito brzo reapsorbuje u gastrointenstinalnom traktu, te ima veoma brzo dejstvo. Ketoprofen se uglavnom preporučuje kod bolova zbog artritisnih upala ili teških zubobolja koje uzrokuju upale desni.

Upotreba u veterini[uredi | uredi izvor]

U SAD ketoprofen se upotrebljava kao antipiretik i analgetik pri liječenju konja i sličnih životinja. Uglavnom se upotrebljava kod muskoskeletalnih bolova, problema s zglobovima te povreda mehkog tkiva kao i kod laminitisa. On ne ubrzava proces ozdravljenja, nego samo ublažava simptome bolova i upala.

Neželjeni efekti[uredi | uredi izvor]

Neželjeni efekti su relativno nepoznati ukoliko se pridržava uputstva ljekara. Neželjeni efekti uključuju ulkuse na želucu, smanjenje crvenih krvnih zrnaca (kao rezultat krvarenja u gastrointestialnim organima) a rijetko i oštećenja bubrega, gubitak proteina i poremećaji krvarenja. Kod konja, ne bi se smio upotrebljavati kod grla koja su alergična na aspirin.

Reference[uredi | uredi izvor]

Literatura[uredi | uredi izvor]