Sat (jedinica)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Sat (simbol: h) je mjerna jedinica za vrijeme. Sat nije SI jedinica, no prihvaćena je upotreba sata u SI sistemu.

Definicija[uredi | uredi izvor]

1 h = 60 minuta= 3600 s

Historija[uredi | uredi izvor]

Sat je prvi put definiran u starom Egiptu kao 1/24 dana, prema njihovom brojnom sistemu (baziranom na brojanju zglobova na prstima obje ruke, bez palca).

Moderna definicija sata je mjerna jedinica za vrijeme jednaka 60 minuta ili 3600 sekundi. Sat je približno jednak 1/24 srednjeg Sunčevog dana na Zemlji.

Ranije definicije sata: Dvanaestina vremena od izlaska do zalaska Sunca

Prema ovoj definiciju, ljetni su sati bili duži, a zimski kraći. Dužina sati je, osim o geografskoj širini, ovisila čak i o vremskim prilikama (koje utječu na atmosferski indeks refrakcije, a time i na vremena izlaska i zalaska Sunca). Ovi se sati zbog roga ponekad nazivaju nejednaki sati.

Stari Rimljani i Grci slijedili su ovu definiciju i podijelili noć u 3 ili 4 smjene. Kasnije je i noć podijeljena u 12 dijelova.

Sat koji je pokazivao ovo vrijeme morao se svaki dan mijenjati (npr. mijenjanjem dužine njihala .

Dvadesetčetvrti dio prividnog sunčevog dana

Sunčev dan je period između dva podneva, dva zalaska Sunca i slično. Kao posljedica ovakvog definiranja sata, sati su se vrlo polahko mijenjali tokom godine, s promjenama trajanja prividnog sunčevog dana kroz godinu. Satni mehanizam je trebalo podešavati nekoliko puta na mjesec.

Dvadesetčetvrti dio srednjeg sunčevog dana

Kod ovakve definicije sata, satni mehanizam nikada nije trebalo podešavati. No, s otkrićem da se zemljina rotacija postepeno usporava (zbog međudjelovanja Zemlje s Mjesecom), odluženo je da se i ova definicija napusti.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]