Farad

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Farad (simbol: F) je izvedena jedinica SI za kapacitet. Ime je dobila po Michaelu Faradayu.

Definicija[uredi | uredi izvor]

Kondenzator ima kapacitet od jednog farada kada jedan kulon spremljenog naboja stvori razliku potencijala od jednog volta na njegovim krajevima. Ekvivalentni izraz izveden sa osnovnim jedinicama SI glasi:

\mbox{F} = \mbox{C} \cdot \mbox{V}^{-1} = \mbox{m}^{-2} \cdot \mbox{kg}^{-1} \cdot \mbox{s}^4 \cdot \mbox{A}^2.

Obrazloženje[uredi | uredi izvor]

Kako je farad vrlo velika jedinica, kapaciteti kondenzatora su obično u području mikrofarada (μF), nanofarada (nF), ili pikofarada (pF). Milifarad se rijetko koristi u praksi, stoga se kapacitet od 4.7×10−3 F, na primjer, obično zapisuje kao 4700 μF. Vrlo male vrijednosti kapaciteta, kao one što se koriste u integrisanim kolima se izražavaju u femtofaradima, jedan femtofarad je jednak 1×10−15 F. Superkapacitet je nova tehnologija koja nudi kondenzatore kapaciteta do veličine kilofarad.

Farad se ne smije miješati s jedinicom faradej, starom jedinicom za naboj koja je danas zamijenjena jedinicom kulon.

Svakodnevna upotreba[uredi | uredi izvor]

Dva kondenzatora kapaciteta svaki po farad su dovoljna za pogonjenje 1000 vatnog stereo pojačala (takvo pojačalo zauzima cijelo stražnje sjedalo i prtljažnik automobila) kakvo se može vidjeti na izložbama automobila. Takvi kondenzatori veličinom i oblikom odgovaraju veličini limenke od 0.5 l.