Grej

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Grej (oznaka: Gy) je jedinica iz Međunarodnog sistema jedinica za apsorbiranu dozu ionizirajućeg zračenja (npr. rendgenskog zračenja), i definira se kao apsorpcija jednog džula ionizirajućeg zračenja u jednom kilogramu materije (obično ljudskog tkiva) [1]. Nazvana je prema britanskom fizičaru Louisu Haroldu Grayu.[2]

Radi poznavanja historije i proučavanja historijskih knjiga potrebno je navesti da je prije uvođenja SI jedinica, jedinica za apsorbiranu dozu bila rad (engl. Radiation Absorbed Dose). Pri tom vrijedi jednakost 1 Gy = 100 rad. Dakle rad je 100 puta manja jedinica od Gy. Apsorbirana doza se može mjeriti na više načina, no u praksi se ne mjeri, nego se informacija o apsorbiranoj dozi dobija poznavanjem ili određivanjem ekspozicije.

Apsorbirana doza ili apsorbirana doza ionizirajućeg zračenja (skraćeno doza; D) je količina energije ionizirajućeg zračenja koju apsorbira tvar na koju zračenje djeluje. Efekti zavise najviše od apsorbirane energije i karakteristika tvari koja je energiju apsorbirala. Kada se liječi rak (bolest) s ionizirajućim zračenjem (radioterapija), doktor će obično propisati radioterapiju u grejima (Gy). Ukoliko govorimo o opasnosti ili riziku od ionizirajućeg zračenja, onda govorimo o ekvivalentnoj dozi, a SI izvedena mjerna jedinica je sievert (Sy).[3]

Trovanje radijacijom[uredi | uredi izvor]

Jedinicom grej mjerimo pohranjenu energiju zračenja. Biološki učinci zavise od vrste i energije zračenja kao i vrste organizma i tkiva koji su ozračeni. Jedinicom sievert se pokušavaju uračunati i ove varijacije.

Izlaganje cijelog tijela dozi od 5 ili više graya visokoenergetskih zračenja, u jednom trenutku, obično dovodi do smrti u roku od 14 dana. Ova doza predstavlja 375 džula za prosječnu težinu odrasle osobe od 75 kg. Pošto je grej mjera za tako veliku količinu radijacije, u medicinskom mjerenju zračenja se obično mjeri u milligray (mGy).

Opasno velike količine zračenja koje pogode fetus u prvom trimestru primarno oštećuju srce i krvotok, dok u kasnijoj trudnoći zračenje uglavnom oštećuje mozak.[4]

Note i reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "The International System of Units (SI)" (PDF). Bureau International des Poids et Mesures (BIPM). Pristupljeno 31. 1. 2010.
  2. ^ [1] Arhivirano 5. 7. 2010. na Wayback Machine "Ionizirajuće zračenje u biosferi", Mile Dželalija, Kemijsko-tehnološki fakultet, Sveučilište u Splitu, 2011.
  3. ^ [2] Arhivirano 25. 11. 2012. na Wayback Machine "Jedinica radioaktivnosti", www.radiobiologija.vef.unizg.hr, 2011.
  4. ^ medscape.com >What Risk Dose X-Ray Pose to Fetus? From USMLEasy from McGraw-Hill. Posted: 09/16/2010.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]